Τα συνδικάτα της Γαλλίας απειλούν και το Euro - Ειδήσεις Pancreta

Ακόμη μία μέρα συγκρούσεων ήταν η σημερινή στο Παρίσι, στο περιθώριο της μεγάλης διαδήλωσης που οργανώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, την ίδια στιγμή που τα συνδικάτα απειλούν να θέσουν εμπόδια στη διεξαγωγή του Euro 2016.

H συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGTπροειδοποιεί ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, η διεξαγωγή του Euro 2016, «μπορεί να διαταραχθεί».

Γαλλία - εργασιακή μεταρρύθμιση Διαδηλωτής διώχνει το δακρυγόνο χτυπώντας το με μια ρακέτα του τένις | AP Photo/Francois Mori
 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, «η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να πει να σταματήσουν το ρολόι και όλα θα πάνε καλά».

Επίσης, ο Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, ηγέτης του συνδικάτου FO, δήλωσε σήμερα: «Με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι καιρός να βγάλουμε στον πρωθυπουργό την κόκκινη κάρτα».

Επεισόδια

Μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων που ξέκοψε από το κεντρικό κορμό του συλλαλητηρίου, μπήκε σε πάροδο όπου ανέτρεψαν κάδους ανακύκλωσης γυαλιού και εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον αστυνομικών.

Γαλλία - εργασιακή μεταρρύθμιση Διαδηλωτές καίνε λάστιχα και κλείνουν γέφυρα στη Χάβρη | AP Photo/Raphael Satter
 

Επίσης, ομάδα από διαδηλωτές με κουκούλες έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσε φθορές σε οχήματα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας διήρκεσαν αρκετές ώρες, ενώ έγιναν προσαγωγές διαδηλωτών.

Εκτός δικτύου πυρηνικοί αντιδραστήρες

Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία με αφορμή τον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις είχαν επιπτώσεις και για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, καθώς από σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στην EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT είχε αποφασίσει την επέκταση της απεργίας στους 19 σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από την Τετάρτη.

Τουλάχιστον 11 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας τέθηκαν εκτός δικτύου, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά περίπου 5 gigawatt ή το 6% του πυρηνικού δυναμικού της χώρας.

Γαλλία - εργασιακή μεταρρύθμιση Διαδηλωτής διώχνει το δακρυγόνο χτυπώντας το με μια ρακέτα του τένις | AP Photo/Francois Mori
 

Αυτό αναμένεται να προσθέσει προβλήματα στην ενεργειακή κατάσταση της Γαλλίας, καθώς η πανεθνική απεργία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου, ακόμη και σήμερα η Γαλλία ίσως χρειαστεί να εισάγει ενέργεια από γειτονικές χώρες, όμως η RTE (κρατική εταιρεία ενέργειας) διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στη ηλεκτροδότηση» των νοικοκυριών.

Υποχώρηση Βαλς;

Με δεδομένο τη διεξαγωγή του Euro 2016 που ξεκινά στις 10 Ιουνίου, και προκειμένου να αποφευχθεί γενική παράλυση στη χώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για την πιθανότητα να γίνουν «τροποποιήσεις» ή «βελτιώσεις» στο κείμενο του νόμου.

Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσύρει την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα, ο Μανουέλ Βαλς απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2, του πιο αμφιλεγόμενου άρθρου του νόμου, που επιτρέπει στις εταιρείες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εάν υιοθετούν επιχειρησιακές συμφωνίες για το ύψος του μισθού και τις συνθήκες απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Την αναθεώρησή του είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε: «Δεν θα αγγίξουμε το άρθρο 2».

Παρ' όλα αυτά, αρνήθηκε να εξειδικεύσει τις αλλαγές που θα μπορούσε να αποδεχθεί ο ίδιος.

Πάντως κατήγγειλε τη CGT για «ανεύθυνη συμπεριφορά», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να παραλύει τη χώρα, δεν μπορεί η CGT να επιβάλει ένα σχέδιο νόμου».


Πηγή: efsyn.gr