Ερχεται βροχή έμμεσων φόρων - Ειδήσεις Pancreta

Κρυφά και φανερά μέτρα ύψους 12,6 δισ. ευρώ προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα συζητηθεί στο σημερινό έκτακτο Eurogroup και μάλιστα σε μια συνεδρίαση που θα έχει μόνο Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης και να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για ένα ακόμη πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, στόχος του οποίου είναι η κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με δεδομένο ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις το 2012 και απαιτούνται τώρα πρόσθετοι πόροι 1 με 1,5 δισ. ευρώ για να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει «ισοδύναμα» που θα καλύψουν αυτό το κονδύλι.

Από το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε προκύπτει ότι το κόστος για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ (σελ. 4 του κειμένου στην παράγραφο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος) και για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η ελληνική πλευρά.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμη πακέτο μέτρων «κάβα», στο οποίο αν προστεθούν τα «τακτικά» των 5,4 δισ. ευρώ (ψηφίζονταν χθες βράδυ) αλλά και αυτά που θα έρθουν με τον αυτόματο «κόφτη» ή τα 3,6 δισ. ευρώ, ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά ανεβαίνει σε εφιαλτικά ύψη (12,6 δισ. ευρώ).

Μπροστά σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα, μοιάζουν ήπιες οι προτάσεις Τόμσεν από το ΔΝΤ που ήταν του ίδιου βεληνεκούς. Για την ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο και για τον λόγο αυτό απαιτούνται νέες.

Μέσα στο καλοκαίρι η Εφορία ετοιμάζει νέο «χτύπημα» στο πορτοφόλι των φορολογουμένων με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που προωθεί και οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πρόκειται για τα περιμετρικά μέτρα του 1% του ΑΕΠ που μετέχουν στη συμπλήρωση του βασικού κορμού των παρεμβάσεων των 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κατατέμνεται σε εξοικονόμηση πόρων ως εξής: 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό, 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε μισθολογικά και άλλα κονδύλια.

Αναπροσαρμογή ΦΠΑ

Το πακέτο των έμμεσων φόρων θα είναι εμπροσθοβαρές, με τα περισσότερα μέτρα να λαμβάνονται φέτος και στις αρχές του 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει:

● Αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016. Στόχος η είσπραξη εσόδων 450 εκατ. ευρώ.

● Αύξηση ή επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά), τυχερά παιχνίδια, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, ακόμη και στον καφέ.

Συγκεκριμένα:

● Αύξηση φόρου σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση-θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο (Ιούνιος 2016).

● Αύξηση φόρου στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016).

● Αύξηση φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνιος 2016).

● Επιβολή φόρου στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

● Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών (1η Ιανουαρίου 2017).

● Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016).

● Αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα, UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).

● Κάλυψη των απωλειών του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών με προσαρμογή στους συντελεστές και αύξηση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να αυξηθεί σε πάνω από 2,65 δισ. ευρώ ο εισπρακτικός στόχος.

● Αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Καταργείται ο φόρος πολυτελείας και αλλάζει το σύστημα υπολογισμού της αξίας όλων των οχημάτων. Επίσης αναθεωρούνται τα τέλη κυκλοφορίας και αναμορφώνεται το σύστημα έκπτωσης του φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο θα τεθεί από 1ης Ιουνίου του 2016 σε εφαρμογή.

● Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τη δημόσια μισθολογική δαπάνη. Συγκεκριμένα:

● Επιβράδυνση των προσλήψεων μέσω του κανόνα: 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις το 2016, 1:4 το 2017 και 1:3 το 2018 (εξαιρούνται όσοι δικαιώθηκαν από δικαστήρια μετά το 2015 και όσοι εμπλέκονται στην κινητικότητα).

● «Πάγωμα» αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια τη διετία 2016-2018.

● Περικοπές αμυντικών και άλλων δαπανών από τον Ιούνιο του 2016 και έως το τέλος του έτους με στόχο την εξοικονόμηση 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (180 εκατ. ευρώ) και 0,4% του ΑΕΠ (720 εκατ. ευρώ) το 2018.

Ο «κόφτης»

Από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει και ο «προληπτικός μηχανισμός» που θα μπαίνει σε λειτουργία μόνο σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η μορφή αυτού του μηχανισμού όπως και το ακριβές «μείγμα» των προληπτικών μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης της Ευρωομάδας.

Μένει να δούμε αν θα είναι η Eurostat αυτή που θα καθορίζει το ακριβές δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Επ’ αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία και όπως έγινε γνωστό από την επιστολή Τσακαλώτου στους ομολόγους του Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει σήμερα νέα πρόταση.

--------------------------------

Αποσύρθηκε η διάταξη για την αύξηση του φόρου επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών από το 30% στο 35%, ώστε να κατατεθεί εκ νέου σε βελτιωμένη μορφή, όπως υποστήριξαν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Η διάταξη αυτή είχε αντικαταστήσει το τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ.

Επιβεβαιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πακέτο των έμμεσων φόρων θα είναι εμπροσθοβαρές, με τα περισσότερα μέτρα να λαμβάνονται φέτος και στις αρχές του 2017

Το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας κάνει αναφορά και στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Σε ειδικό κεφάλαιο επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ που πέτυχε η Αθήνα το 2015 αντί του στόχου για έλλειμμα 0,25% που είχαν θέσει οι δανειστές.

Από την άλλη, ρίχνει και το καρφί ότι η απόδοση αυτή επιτεύχθηκε εξαιτίας της καλύτερης πορείας των δημόσιων εσόδων αλλά και λόγω παραγόντων που δεν θα επαναληφθούν (one-off factors) και δεν είχαν προβλεφθεί όταν γινόταν η συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μεσοπρόθεσμα η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2015 δεν είναι αρκετή για να ισοφαρίσει την πτωτική αναθεώρηση της απόδοσης μέτρων που ήδη νομοθετήθηκαν σύμφωνα με πραγματικά αποτελέσματα και τη μη εφαρμογή ορισμένων μέτρων».

Ετσι, οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, δεσμεύονται να εξασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά για να πιαστούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό των στόχων αυτών θα εξαιρεθούν τα κόστη του προσφυγικού (καθαρές δαπάνες μείον ευρωπαϊκές μεταβιβάσεις) υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό παρακολούθησής τους. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό θα αλλάξει και ο «ορισμός» του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο τεχνικό κείμενο καθορίζονται οι νέοι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων και ο οδικός χάρτης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ασανσέρ το αφορολόγητο

Επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια προκαλεί η περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου έως και 8.636 ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Επίσης, με άλλη τροπολογία καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 29% από 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά για τις μικρές επιχειρήσεις - πλήττοντας έτσι αυτές που έχουν τον χαμηλό τζίρο. Ο νέος συντελεστής ισχύει για προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, κοινοπραξίες κ.λπ. που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Σε ό,τι αφορά το νέο έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτό θα είναι συνάρτηση με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του φορολογούμενου και από τις 9.545 ευρώ που είναι σήμερα διαμορφώνεται:

  • στις 8.636 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς παιδιά
  • στις 8.864 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο παιδί και
  • στις 9.090 ευρώ (όπως ήδη οριζόταν στο νομοσχέδιο) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η τροπολογία προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.545 ευρώ.
  • Ετσι, η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία ανέρχεται σήμερα στις 2.100 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώνεται:
  • στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά
  • στα 1.950 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ένα προστατευόμενο παιδί
  • στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν δύο προστατευόμενα παιδιά

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα παιδιά η ετήσια έκπτωση φόρου διατηρείται στα 2.100 ευρώ.

Τα ίδια ποσά της έκπτωσης φόρου ισχύουν και για τους αγρότες.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Μισθωτοί-συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισοδήματα πάνω από 8.637 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος έως και 200 ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο.
  • Με εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 42.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 24 έως και 319 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: efsyn.gr