Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης - Ειδήσεις Pancreta

Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα. 

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά το 1931 και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Οικονομικό Τμήμα του ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης  του ΟΟΣΑ (1964-1966),  και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (UNCTAD) (1967-1980).

Στο πλαίσιο αυτό είχε επαφές με τους Aλιέντε, Kάστρο κ.ά. Ήταν εμπειρογνώμων της «Eπιτροπής των 20» με τους Zισκάρ Nτεσταίν και Xέλμουτ Σμιτ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα, ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και την κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στην κυβέρνηση μπήκε τον Ιούλιο του 1982.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής (υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης).

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α' Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του. 

Ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη, πατέρας 4 παιδιών.


Πηγή: tvxs.gr