Η αρχή του τέλους για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ; Ίσως, καθώς, χθες αργά το βράδυ, η Κάτω Βουλή της χώρας ψήφισε υπέρ της αποπομπής της. Την τελική απόφαση θα πάρει η Γερουσία στις 10 ή 11 Μαΐου. 

Από τους 400 βουλευτές που ψήφισαν συνολικά, 297 τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Το Κόμμα Εργατών, που βρίσκεται στην εξουσία, αποδέχθηκε την ήττα του. Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, δήλωσε ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου στη Γερουσία. «Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία» είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερουσία, η οποία θα κληθεί στις 10 ή 11η Μαΐου θα κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, η Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λούλα ντα Σίλβα. 

Η πολιτική κρίση, η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

* Στην κεντρική φωτογραφία διαδηλωτές παρακολουθούν στις πλατείες τη συνεδρίαση της Βουλής


Πηγή: tvxs.gr