Η επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό - Ειδήσεις Pancreta
Με τις φράσεις «δεν είστε μόνοι σας», «ήρθα εδώ για να ακούσω τις ιστορίες σας» και «απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας», ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς τους πρόσφυγες αλλά και την Ελλάδα με την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λέσβο.
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή των τριών ιεραρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. «Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.
«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.
 
Αλ. Τσίπρας: Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή
«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης των τριών ιεραρχών στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε.Αφού επισήμανε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 50.000 πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ.
 
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, είχε συνάντηση πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το πρόγραμμα άρχισε από χθες με την άφιξη το πρωί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος δήλωσε πως το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, αλλά της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Όπως τόνισε , στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να διεθνοποιηθεί το προσφυγικό πρόβλημα. 
Στο μεταξύ στις οκτώ το βράδυ έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Την ευχή η σύντομη επίσκεψή τους, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί και η επικοινωνία τους μαζί με τους πρόσφυγες να έχει αντίκτυπο και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες και τις πατρίδες τους, εξέφρασε ο Πατριάρχης κατά την άφιξή του στη Μυτιλήνη.
 
Το πρόγραμμα της ημέρας 
Ο πρωθυπουργός αφίχθηκε το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηεκ τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και αφίχθηκε στον αερολιμένα. Αμέσως μετά τον καλωσώρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών. Εν συνεχεία, στις 10:35, έλαβε χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. 
Στη συνέχεια, αναχώρησαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στη Μόρια, υπήρξαν χαιρετισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με πρόσφυγες, και ακολούθησαν, στις 12.25, ομιλίες τους. Στις 12.40 ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, ενώ  ακολούθησε γεύμα των τριών με πρόσφυγες.

Πηγή: pancreta