Πρόσθετα μέτρα, και μάλιστα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ζητάει πάλι ο Πολ Τόμσεν, που εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ το 2018.
«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% - 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2016 και πως δίχως μεταρρυθμίσεις, η προσαρμογή της χώρας θα είναι ένας φαύλος κύκλος.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές στο σύστημα φορολογίας.
Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι σταδιακά πρέπει να μειωθεί και το αφορολόγητο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η «υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ισχυρίστηκε ότι ελάφρυνση μπορεί να γίνει και χωρίς «κούρεμα».
Τόνισε δε, ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια.
«Επίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών» είπε ο κ. Τόμσεν, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε φαινόμενα όπως τα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες ή τα λεωφορεία καύσιμα για να κινηθούν.
Παρέθεσε, μάλιστα, ένα εφιαλτικό σενάριο για την ανεργία στην χώρα, προβλέποντας ότι η χώρα θα εμφανίζει «διψήφιο ποσοστό» για δεκαετίες.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Πολ Τόμσεν κάλεσε της χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευθετήσουν τους κινδύνους που διέπουν την ανάπτυξη, μέσω της προώθησης κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ethnos