Έρχεται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες ο Πάπας Φραγκίσκος - Ειδήσεις Pancreta

Την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναμένεται να επισκεφθούν τη Λέσβο, το ελληνικό νησί που δέχεται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας για τη μεγαλύτερη κρίση των ημερών μας - την προσφυγική.

Η επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Ελλάδα εκφράστηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και για το ζήτημα ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ο Πάπας Φραγκίσκος «απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη».

Την Λέσβο πρότεινε η Ιερά Σύνοδος που σημειώνει ότι «η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μιας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει». 

Παράλληλα, αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ποντίφικας αναφέρθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες στο προσφυγικό ζήτημα απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους θεσμούς να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τέλος έχει επισκεφθεί και το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, όπου ζήτησε με έμφαση να μπορέσουμε να πάψουμε να θρηνούμε για το χαμό της ζωής όσων επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους ακραία φτώχεια και πολέμους.

Σε ένα ξεχωριστό μήνυμα ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των Ρωμαιοκαθολικών έπλυνε τα πόδια προσφύγων διαφορετικών θρησκευμάτων. «Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα έγινε επί αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β’ το έτος 2000.


Πηγή: tvxs.gr