Panama Papers: Ποια είναι η Mossack Fonseca. Ο 'φρουρός' του μαύρου χρήματος - Ειδήσεις Pancreta

Ποια είναι η εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών που εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία. Στη δημοσιότητα υπεράκτια χαρτοφυλάκια ιδιωτών και επιχειρήσεων από περισσότερα από 200 κράτη

Στη "σκιά" των γιγάντων του πλούτου λειτουργούσε μια εταιρεία, υπεύθυνη για την απόκρυψη χρήματος. Πελάτες της, οι μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη. Από ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές, μέχρι αρχηγούς κρατών και επικεφαλής των καρτέλ ναρκωτικών.AdTech Ad

Μέχρι και πριν λίγο καιρό, η Mossack Fonseca λειτουργούσε σχεδόν στην αφάνεια. Αμέσως μετά τη "βόμβα" αποκαλύψεων για τις offshore που είχε αναλάβει να "στήσει" προς όφελος του πελατολογίου της, ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για τον τρόπο που λειτουργούσε η εταιρεία από την οποία διέρρευσαν τα περιβόητα Panama Papers.

Η νομική εταιρία Mossack Fonseca ιδρύθηκε λοιπόν το 1977 από τον Γερμανό Jürgen Mossack και τον Ramón Fonseca από τον Παναμά, δικηγόροι και οι δύο στο επάγγελμα.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται από την Κυριακή στην δημοσιότητα, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας και αφορούν την περίοδο 1977-2015, από το έτος ίδρυσης της δηλαδή, μέχρι τον περασμένο χρόνο.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους.

Η Mossack Fonseca έχει σαν έδρα της τον Παναμά, ωστόσο διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ,  Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung από πηγή που δεν κατονομάζεται. Η εφημερίδα εν συνεχεία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Έτσι, 107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης από 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επιβεβαιώνει πως δεν έχει κοινοποιηθεί η πηγή της διαρροής. Έτσι, δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε αν πρόκειται για άνθρωπο που εργαζόταν στην ίδια τη Mossack Fonseca.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι η διαρροή θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ ο κόσμος των offshore εξαιτίας του όγκου των εγγράφων.

Μέχρι να φτάσουμε στις αποκαλύψεις, οι δραστηριότητες της εταιρείας κινούνταν στο σκοτάδι, ενώ η ίδια συνεργαζόταν με ένα διεθνές δίκτυο τραπεζών και λογιστών που έψαχναν τρόπους για το πώς οι επιφανείς πελάτες τους θα μπορούσαν να ξεφεύγουν από την εφορία της πατρίδας τους και να "ξεπλένουν" χρήμα.

Η επίσημη απάντηση για το σκάνδαλο

Επισήμως, η Mossack Fonseca ισχυρίζεται πως είναι νόμιμη και πως την ευθύνη για τις παρατυπίες την έχουν οι μεσάζοντες. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η επίσημη θέση ήταν πως δεν θα γίνει σχολιασμός των επιμέρους πελατών που ενδεχομένων εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή, ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως δεν είναι υπεύθυνη και πως δεν μπορεί να ελεγχθεί για την αποτυχία μεσαζόντων συνεργατών των εταιρειών και των προσώπων που έχουν συνάψει συνεργασία μαζί της.

"Η εταιρεία μας δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ή διωχθεί ποτέ για κάποιο ποινικό αδίκημα, απλώς βοηθάει πελάτες να ιδρύουν εταιρείες. Δημιουργεί επιχειρηματικό σύνδεσμο με αυτές ή καθοδηγεί με οποιονδήποτε τρόπο τις εταιρείες που δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο", αναφέρει ο Carlos Sousa, εκπρόσωπος Τύπου της Mossack Fonseca.

Εταιρείες όπως η Mossack Fonseca που ευθύνονται για τη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών, οφείλουν να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες που μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ορίζονται ως "Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα", κυβερνητικά στελέχη, μέλη των οικογενειών τους ή συνεργάτες τους, με τους οποίους έχει επαγγελματική σχέση ως εταιρεία. Ο μεσάζοντας που δημιουργεί εταιρείες οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τις δραστηριότητές του προσώπου αυτού ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πλέον, η Mossack Fonseca πετάει "το μπαλάκι" στους μεσάζοντες με τους οποίους συνεργάζεται, δηλαδή σε δικηγορικά γραφεία, λογιστές και εκπροσώπους τραπεζών. Η νομική εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 500 υπαλλήλους και συνεργάτες σε περισσότερα από 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και τριών στη Σουηδία και οκτώ στην Κίνα και το 2013 είχε τιμολογήσεις για πάνω από 42 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί πως οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να είναι εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο... Βέβαια περισσότερα θα μάθουμε δια των αποκαλύψεων τις επόμενες ημέρες:


Πηγή: news247