Έκρυθμη κατάσταση στη Χίο - Ειδήσεις Pancreta

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Χίο μετά τα σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και καταστροφές που ξέσπασαν τα ξημερώματα στο Κέντρο Κράτησης στη ΒΙΑΛ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την κατάσταση την ώρα που περίπου 300 πρόσφυγες πραγματοποιούν πορεία στο λιμάνι ζητώντας να τους επιτραπεί να φτάσουν στον Πειραιά.

Στο νησί έχει φτάσει έξτρα κλούβα των ΜΑΤ καθώς η συσσωρευμένη ένταση που δημιουργεί ο συνωστισμός 1.500 και πλέον ανθρώπων καθώς και η προοπτική απέλασης για τους περισσότερους δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμη.

Αργά χθες βράδυ (μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα) ομάδες Αφγανών και Σύρων προσφύγων ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους και μετέτρεψαν το hotspot σε πεδίο μάχης.

Από τις συγκρούσεις δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι ενώ αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ακόμη ένας που κατέληξε με σπασμένο πόδι.

Από τη μανία των συγκρούσεων σημειώθηκαν και πολλές ζημιές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Κέντρου ενώ το φαρμακείο διαλύθηκε σχεδόν ολοσχερώς και οι Γιατροί του Κόσμου αποχώρησαν παίρνοντας ό,τι είχε απομείνει.

Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια που οδήγησε την αστυνομία σε επέμβαση, με δυνάμεις με εξοπλισμό των ΜΑΤ να εισβάλουν στο χώρο για να καταστείλουν τους συμπλεκόμενους κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου –λάμψης.

Σήμερα περίπου 100 άτομα άνοιξαν τρύπες στους φράχτες και αποχώρησαν από το κέντρο.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι ότι στρατιώτες και εργολάβοι προχώρησαν σήμερα σε αντικατάσταση (με ψιλό χαλίκι και άμμο) των πετρών που υπήρχαν και μετατράπηκαν σε «όπλα» στα χέρια των μεταναστών.


Πηγή: efsyn.gr