Στην απίστευτη δήλωση ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία «με την επιστημονική έννοια του όρου» προχώρησε ο υπουργός παιδείας, Ν. Φίλης, εμμένοντας σε άποψη που είχε εκφράσει και παλιότερα.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Star και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αν η συζήτηση γίνεται ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου» είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση- όσο αιματηρή και αν είναι αυτή- και άλλο πράγμα η γενοκτονία. «Το γεγονός της γενοκτονίας υποβαθμίζεται όταν οι χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία», αφού όπως υποστήριξε ο Ν. Φίλης, ο όρος γενοκτονία αναφέρεται στην «προγραμματισμένη με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός έθνους».

«Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει η επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση», πρόσθεσε.


Πηγή: ethnos