Ραβασάκια σε 95.000 αγρότες για επιστροφή επιδοτήσεων - Ειδήσεις Pancreta

Το ποσό των 215 εκατ. ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 95.000 αγρότες, από τους συνολικά 725.000 που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις την περίοδο 2008-2009 από το «πακέτο Χατζηγάκη», μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις ενισχύσεις, απαιτώντας από το Δημόσιο να τις ανακτήσει.

Αυτό γνωστοποίησε ο Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη. Δήλωσε ότι εάν ένας αγρότης είχε λάβει 12.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα 7.000 ευρώ.

Σε επεξεργασία είναι η κοινή υπουργική απόφαση για το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, που δήλωσε ότι ύστερα το υπουργείο θα απευθυνθεί, σε πρώτη φάση, στους περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και από τους οποίους αναμένεται το δημόσιο να ανακτήσει συνολικά 40 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα, εκτός από το «πακέτο Χατζηγάκη», είναι υπόλογη και για το «πακέτο Κοντού», το οποίο αφορά 108 εκατ. ευρώ για 54 συνεταιριστικές οργανώσεις στον τομέα των δημητριακών, αλλά και για το «πακέτο Μωραϊτη», που έχει σχέση με χρέη συνεταιρισμών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική που ακολουθήθηκε στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία και τις οποίες, όπως είπε, καλείται να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση κι ο ίδιος ο αγρότης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχβίτης, υπογράμμισε ότι τα συνολικά ποσά για τις διορθώσεις και τις παρακρατήσεις στη χώρα μας, ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, ένα ποσό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας μέσα σε ένα καλό κλίμα και διάθεση που υπάρχει, για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο υπουργό, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η «επίδειξη καλής θέλησης προς την Κομισιόν», με την ελπίδα να εκτιμηθεί η προσπάθειά για «ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων» αλλά και να πειστεί ότι, στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάσταση, που «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».


Πηγή: efsyn.gr