Το ISIS εκτέλεσε τον Σύριο ποιητή Μοχάμεντ Μπασίρ αλ-Ανί - Ειδήσεις Pancreta

Ο Μπασίρ αλ-Ανί ήταν από τους πιο εξέχοντες ποιητές της Συρίας. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της αποστασίας από την ισλαμική θρησκεία

Το ισλαμικό κράτος εκτέλεσε τον Σύριο ποιητή Μοχάμεντ Μπασίρ αλ-Ανί και τον γιό του με την κατηγορία της αποστασίας από την ισλαμική θρησκεία.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS τους είχε συλλάβει στις αρχές του 2016 στην κατοικία τους στο Ντέιρ αλ-Ζορ, στο οποίο είχαν επιστρέψει για την κηδεία της γυναίκας του ποιητή, η οποία πέθανε σε νοσοκομείο της Δαμασκού. Είχαν οδηγηθεί ως κρατούμενοι σε άγνωστο μέρος. Ο ISIS πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την εκτέλεση των δυο ανδρών.

Deir ez-Zor
Deir ez-Zor

Ο  Μπασίρ αλ-Aνί, ήταν μέλος της Αραβικής Ένωσης Συγγραφέων , της εταιρείας ποιητών  και υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες δημιουργούς της Συρίας. Είχε γεννηθεί το 1960 και είχε εκδώσει τρις ποιητικές συλλογές.

Η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε την οργή πολλών sites και ακτιβιστών  που θεωρούν ότι η δολοφονία του σύριου διανοουμένου στρέφεται κατά της ελευθερίαςτης έκφρασης στη Συρία. Το παρατηρητήριο « Δικαιοσύνη για τη Ζωή» της Deir ez-Zor επιβεβαίωσε την είδηση της εκτέλεσης.

Η κατηγορία της αποστασίας που του απέδωσε το Ισλαμικό Κράτος είναι η συνήθης κατηγορία που προσάπτει στην πλειοψηφία των  διανοουμένων που δεν δέχονται να ζήσουν υπό την κυριαρχία της. Ο Μπασίρ αλ-Aνί, δεν είχε εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, καθώς η γυναίκα του έπασχε από ανίατη ασθένεια και ήθελε να παραμείνει μαζί της μέχρι το τέλος.

Deir ez-Zor
Deir ez-Zor

Πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα πολέμου σε μια μεγάλη σειρά που περιλαμβάνει κορυφαίους δημοσιογράφους και έναν κορυφαίο αρχαιολόγο, τον Khaled al-Asaad, 82 ετών, επικεφαλής των αρχαιοτήτων στην Παλμύρα, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκκένωση της Παλμύρας από αρχαίους θησαυρούς πριν ο ISIS πάρε τον έλεγχο της περιοχής, γιατί αρνήθηκε να αποκαλύψει που είχαν μεταφερθεί προς φύλαξη τα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα.  Ο ISIS πιστυεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες του 30χρονου δημοσιογράφου Ruqia Hassan και του Naji Jerf στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. 


Πηγή: thetoc.gr