Σκαμνί για 24 στο σκάνδαλο της Υγείας - Ειδήσεις Pancreta

Στο σκαμνί θα καθίσουν τελικά για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στον χώρο της Υγείας διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας De Puy, θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, μαζί με Ελληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας συνολικά 24 κατηγορουμένους για τη σκανδαλώδη προμήθεια ορθοπεδικού υλικού σε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε πάνω από 11,5 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, η βρετανική εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό, δίνοντας, παράλληλα, μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η υπόλογη εταιρεία φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ώς το 2006, προκαλώντας ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. 

Ειδικότερα, τα αδικήματα της απάτης, της δωροδοκίας (ενεργητικής και παθητικής) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση οι εξής κατηγορούμενοι:

➥ Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη, Δέσποινα Φιλίππου, Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks, Παναγιώτης Παπασπύρου, Robert-John Dougall, Νικόλαος Καραγιάννης, Πέτρος Καραγιάννης, Χρήστος Καραγιάννης, Σπυρίδωνας Φωτεινός, Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης, Νικόλαος Ευσταθόπουλος, Αλέξανδρος Τουλιάτος, Ευάγγελος Πλατιας, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμαλής, Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος και Γεώργιος Μπάμπης.

Για έναν κατηγορούμενο το δικαστικό συμβούλιο διέταξε περαιτέρω ανάκριση για να διαπιστωθεί εάν έχει αποβιώσει. 

Κατά το κατηγορητήριο η De Puy υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που -εκτός από τις αμοιβές του (π.χ. το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ)- έλαβε και παροχές σε είδος, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ. 

Ανάμεσα στα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία στοιχειοθέτησαν την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων, γίνεται αναφορά σε email που εντόπισε η δικαστική έρευνα το οποίο είχε αποσταλεί στις 13/11/2000 από κατηγορούμενο προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει:

«Οπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...», ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.

Ανάμεσα στα νοσοκομεία που πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.


Πηγή: efsyn.gr