Σε δίκη για διαφθορά ο πρόεδρος Βουλής της Βραζιλίας - Ειδήσεις Pancreta

Yπέρ της αποδοχής των κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του προέδρου της κάτω Βουλής Εντουάρντου Κούνια, γεγονός που σημαίνει πως θα περάσει από δίκη διότι φέρεται να δωροδοκήθηκε με 5 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να εγκρίνει μια σύμβαση εκμίσθωσης δύο πλοίων-τρυπανιών από την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Η απόφαση, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον Κούνια, που παράλληλα πασχίζει να αποκρούσει το αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας να απομακρυνθεί από το αξίωμά του για παρακώλυση της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.

Ο Κούνια, σκληρός αντίπαλος της προέδρου της χώρας, ενδέχεται να χάσει και την έδρα του, εάν η έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας της κάτω Βουλής της Βραζιλίας αποφανθεί πως είπε ψέματα σχετικά με αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Όμως η υπόθεση σε βάρος του στο Ανώτατο Δικαστήριο—το μοναδικό στη Βραζιλία το οποίο είναι σε θέση να δικάζει εκλεγμένους αξιωματούχους—ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση του Κούνια και να εκτροχιάσει τις προσπάθειες να αποπεμφθεί η Ρουσέφ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος της Βουλής δικάζεται για διαφθορά στη Βραζιλία και παρ' όλ' αυτά δεν παραιτείται από το αξίωμά του, πράγμα που δείχνει την έκταση της ηθικής κατάπτωσης στη βραζιλιάνικη πολιτική», έκρινε ο Γκαμπριέλ Πετρούς, πολιτικός αναλυτής.

Ο Κούνια κατηγορείται πως έλαβε 5 εκατομμύρια ευρώ από το κύκλωμα διαφθοράς γύρω από την Πετρομπράς, η έρευνα για το οποίο συνεχίζεται και έχει οδηγήσει κορυφαία στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών στη φυλακή, ενώ έχει εμπλέξει δεκάδες πολιτικούς του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Ρουσέφ.

Τον Αύγουστο, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της Πετρομπράς, τον Νέστορ Σερβερό, καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τη δωροδοκία που κατηγορείται πως έλαβε ο Κούνια, ώστε να εγκρίνει τη σύμβαση με την κορεατική εταιρεία Samsung Heavy Industries για την εκμίσθωση δύο πλοίων-τρυπανιών.


Πηγή: efsyn.gr