Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τη διάλυση του «Τεκτονικού Ιδρύματος» αλλά και του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα», το οποίο, όπως υποστήριζε, αποσχίσθηκε από την «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος». Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του.

Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να διαλύεται το «Τεκτονικό Ίδρυμα» και το Ίδρυμα «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα», καθώς αυτά παρέκλιναν του σκοπού τους. Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του και έτσι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Σεραφείμ τα εν λόγω ιδρύματα προωθούν «κρυφίως θρησκευτική πίστη», μάλιστα το Τεκτονικό Ίδρυμα «προωθεί τη λατρεία του Εωσφόρου». «Προωθεί τη θρησκευτική παραδοχή του Σατανισμού ο οποίος αποτελεί μη γνωστή θρησκεία, αντικείμενη στην δημόσια τάξη και συνεπώς μη προστατευόμενη από το άρθρο 13 του Συντάγματος», ανέφερε στην προσφυγή του και πρόσθετε πως «εντός του εν λόγω ιδρύματος «το οποίο είναι παγανιστικός ναός, πραγματοποιούνται μυήσεις στο μυσταγωγικό σύστημα της μασονίας, η οποία αποτελεί θρησκευτική συνωμοτική οργάνωση».

Το Συμβούλιο της Επικράτειας στην απόφασή του επισημαίνει πως μόνο η ιδιότητα του Μητροπολίτη και του μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν θεμελιώνει έννομο συμφέρον στον Μητροπολίτη Πειραιώς για να ζητήσει την διάλυση του εν λόγω Ιδρύματος, καθώς ούτε από το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά ούτε από άλλη νομοθετική διάταξη αναγνωρίζεται σε Μητροπολίτη το δικαίωμα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει Π.Δ. για διάλυση ιδρύματος. Κατόπιν αυτού απορρίφθηκε η προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς ως προς το σκέλος αυτό, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος.

Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτο το δεύτερο ισχυρισμό του Μητροπολίτη Πειραιώς, που αφορούσε την κατάργηση του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα», καθώς σύμφωνα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν υφίσταται ίδρυμα με αυτή την επωνυμία. Επίσης, έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις κατά του Μητροπολίτη, του «Τεκτονικού Ιδρύματος», της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» και του «πρώην Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος», προέδρου του «Ύπατου Συμβουλίου του 33ου Φιλοσοφικού Τεκτονισμού» και πρόεδρου της «Τεκτονικής Ένωσης» Χρήστου Μανέα.


Πηγή: tvxs.gr