Επαναστατική μέθοδος: Θεραπεύτηκαν 9 στους 10 ασθενείς με λευχαιμία - Ειδήσεις Pancreta

Μια «εν δυνάμει επαναστατική», όπως όλα δείχνουν, μέθοδο θεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους κατέγραψαν πλήρη εξαφάνιση συμπτωμάτων σε 9 από τους 10 ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με το Sky News, το οποίο έχει κάνει την είδηση πρώτο θέμα, Αμερικανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τους «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος (τα T-κύτταρα), έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδό τους σε εθελοντές ασθενείς με λευχαιμία που είχαν προσδόκιμο ζωής από δύο έως πέντε μήνες, βρίσκονταν δηλαδή σε τελικό στάδιο και διαπίστωσαν ότι 9 από τους 10 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πλήρως.

Συγχρόνως, 4 στους 5 ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία: Ένας στους δύο έπαψε να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα της ασθένειας.

Στη θεραπεία τροποποιημένων κυττάρων υποβλήθηκαν 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL).

H έκπληξη

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, κάνουν το γύρο του κόσμου, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να διδάξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πώς να επιτίθενται σε μεταστατικούς όγκους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταδιακά, ο καρκίνος θα μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο, που δεν θα απειλεί τη ζωή

Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλεϊ Ρίντελ πάντως κάνει λόγο για  έκπληξη. «Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε  ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε. 

Ο καθηγητής Ρίντελ ελπίζει η θεραπεία να είναι εξίσου αποτελεσματική και σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνους με συμπαγείς όγκους, κάτι που ωστόσο, χαρακτήρισε ως πρόκληση.

Μερικές φορές, το «αμυντικό σύστημα» του οργανισμού δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία βρίσκουν «πρωτότυπους τρόπους» για να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους.


Πηγή: tvxs.gr