Κορονοϊός: Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το lockdown θα έπρεπε να έχει ήδη επιβληθεί - Ειδήσεις Pancreta
Η Κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση της επιδημίας αποφάσισε την επιβολή "απαγορευτικού" όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία ήταν καλύτερα από τα σημερινά. Πλέον φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην επιβολή ενός δεύτερου lockdown.
 

Με "μόλις" 124 ασθενείς να νοσηλεύονται με κορονοϊό -εκ των οποίων οι 34 διασωληνωμένοι- και 15 καταγεγραμμένους θανάτους, στις 23 Μαρτίου η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει την απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή "απαγορευτικού" (lockdown) σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εισβολή της επιδημίας. Σήμερα με την επιδημία να καλπάζει, και με πολλαπλάσια αντίστοιχα νούμερα, η Κυβέρνηση φάνηκε αδύναμη να υποστηρίξει την επανάληψη της γενναίας εκείνης απόφασης, καθυστερώντας δραματικά. Όμως φαίνεται πως η στάση της πλέον αλλάζει.

Τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο άσχημη απ ότι το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, συνολικά 554 άτομα νοσηλεύονται σε κλίνες covid εκ των οποίων 74 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 69 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Σημειώνεται δε ότι το ρεκόρ διασωληνώσεων ήταν περί τα 90-100 άτομα κι αυτό σε μία φάση όπου είχε επιβληθεί το lockdown και σε γενικές γραμμές είχε έως και μηδενιστεί η μεταδοτικότητα του ιού.

Ακόμη πιο δραματική διαπιστώνεται η πορεία των συμπολιτών μας που καταλήγουν λόγω επιπλοκών από την επιδημία. Ειδικότερα όταν επιβλήθηκε το lockdown, όπως αναφέραμε, είχαμε μόνο 15 θανάτους. Μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν ανέλθει στους 175, δηλαδή πολλαπλασιάστηκαν παρά την σημαντική μείωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων. Σήμερα οι θάνατοι έχουν αυξηθεί στους 325 με τους 93 μέσα μόλις 4 εβδομάδες!

Χθες ανακοινώθηκαν 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 212 στην Αττική η οποία σημείωσε νέο ρεκόρ και 9 νέους θανάτους. Ο αριθμός των θανάτων αποτελεί το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια βάση από την αρχή της επιδημίας (10 θάνατοι στις 3/4).

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες η λέξη "lockdown" ήταν έως και απαγορευμένη από την ρητορική της Κυβέρνησης. Ξαφνικά η επιβολή του εν λόγω αυστηρού μέτρου, άρχισε να φαίνεται ως ένα ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο. Κι αυτό καθώς η πορεία της επιδημίας δείχνει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έπρεπε να θεωρείται ποτέ απίθανο, καθώς είναι η μοναδική ενδεδειγμένη θεραπεία για έναν ιό που εξακολουθεί να εκπλήσσει με το πόσο ύπουλα μπορεί να μεταδοθεί και επίσης το τι μπορεί να προκαλέσει.

Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέκαθεν υποστήριζε ότι η κύρια αντιμετώπιση του ιού είναι η διατήρηση αποστάσεων από τις εστίες του και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να να πρέσβευε πάντα τον αποκλεισμό των πηγών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την επιδημία και αν αυτά δεν αποδώσουν τότε το lockdown για την Αττική μάλλον θα είναι μονόδρομος. Επιστημονικοί κύκλοι διαβλέπουν ότι τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθούν με βάση την τρέχουσα κατάσταση. Εντοπίζουν τον κίνδυνο στις συναθροίζεις και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκεί υπάρχει έντονο πρόβλημα.

Όμως δεν είναι μόνο το ζήτημα της Αττικής. Χθες κρούσματα εντοπίστηκαν σε 35 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η διασπορά πλέον φαίνεται να είναι τεράστια και αυτό οφείλεται στην μετακίνηση του πληθυσμού.

Να τονίσουμε ακόμη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του. Με λιγότερες από 20 κλίνες σε ΜΕΘ να είναι διαθέσιμες για covid στην Αττική, φαίνεται πως δεν θα αντέξει για πολύ.

Γιώργος Σακκάς


Πηγή: news247.gr