Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία «Ιανός» - Ειδήσεις Pancreta

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και επέστησε την προσοχή του κόσμου για μέτρα αυτοπροστασίας, ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Ιανός».

«Από την Πέμπτη, 17/9, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. Η Κεφαλλονιά, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Θα αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο, τον μεσογειακό κυκλώνα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στο φαινόμενο που είναι, όπως είπε, θύελλα και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως δήλωσε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09.

meteo.gr
 

Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Επισημαίνεται ότι:

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

meteo.gr
 

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Την Παρασκευή, το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από μια έντονη κακοκαιρία. Ως εκ τούτου, σημείωσε, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές.

Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ, λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Συνέστησε πάντως ψυχραιμία.

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

  1. «Όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο υφυπουργός και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.
  2. «Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών».
  3. «Μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Συστάσεις από τη ΓΓΠΠ

Συστάσεις για την επερχόμενη κακοκαιρία, την πρώτη του Φθινοπώρου εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr