Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού – Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων - Ειδήσεις Pancreta
Σε συναγερμό έχει θέσει την επιστημονική κοινότητα η ραγδαία εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και γενικότερα η πορεία των μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες δεν περνούν απαρατήρητα με τα μέτρα της κυβέρνησης να μη μοιάζουν ικανά να ανακόψουν την ανοδική τάση. Δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 218.

Η πανδημία είναι εδώ και ο εφησυχασμός αποτελεί κακό σύμβουλο. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ (262 νέα περιστατικά σε μία μέρα) έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και εγείρει ανησυχίες για «πολλά τοπικά lockdown».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, περιέγραψε (ΣΚΑΪ) με μελανά χρώματα την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. «Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τις ανησυχίες των ειδικών.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων.

«Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», δήλωσε ο καθηγητής, ενώ την ίδια στιγμή έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ο καθηγητής σημείωσε πως «ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Την δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται, περιέγραψε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης», ανέφερε. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Στους 218 οι νεκροί

Δύο ακόμη νεκρούς από κορονοϊό μετρά η χώρα μας καθώς κατέληξαν την Πέμπτη ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ο δεύτερος στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 218.

Τα χθεσινά στοιχεία με την πορεία της νόσου

Ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 262 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, εκ των οποίων οι 66 στην Αττική, οι 85 στη Θεσσαλονίκη και οι 22 στις πύλες εισόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 14 μολύνσεις σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η ανακοίνωση της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, ήρθε μετά την επίσκεψη του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, όπου θετικοί στον ιό βρέθηκαν 36 άτομα, 33 εκ των οποίων είναι φιλοξενούμενοι και 3 μέλη του προσωπικού.

Τα καλά νέα

Έρχονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο νοσηλεύεται η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός. Η νεαρή γυναίκα αποσωληνώθηκε καθώς η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε βελτίωση. Όπως ανέφερε (Open TV) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος «η συνάδελφος αποσωληνώθηκε το πρωί».

Υπενθυμίζεται ότι η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Κρούσματα σε πρόσφυγες και δομές

►Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται ως ξενώνας φιλοξενίας προσφύγων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές και τέθηκε σε καραντίνα η δομή.

►Το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαγνώσθηκε την Τετάρτη στη Χίο. Πρόκειται για 35χρονο μετανάστη από την Υεμένη, που ζει στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε στεγασμένο χώρο μαζί με άλλα 30 άτομα. Ήδη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία, ενώ ιχνηλατούνται και απομονώνονται σε δομή καραντίνας οι επαφές του.

►Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ένας από τους 55 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν χθες στη παραλία των Μυστεγνών της ανατολικής Λέσβου.Στο σύνολό τους, οι νεοαφιχθέντες έχουν τεθεί σε απομόνωση στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ, ενώ από τον ΕΟΔΥ ελήφθησαν δείγματα από όλους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα, έχουν νοσήσει συνολικά 48 άτομα. Από αυτά, 28 διαγνώσθηκαν μεταξύ των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι υπόλοιpοι 20 είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν.

Στράτος Ιωακείμ


Πηγή: efsyn.gr