Αλαλούμ λίγο πριν από τις πρώτες πτήσεις - Ειδήσεις Pancreta
Το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης (Φωτογραφία Αρχείου)
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
 
Για παλινωδίες και σχεδιασμό στο πόδι κατηγορούν την κυβέρνηση επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των πτήσεων στο νησί ● Χαμηλής ποιότητας και μέσα στον οικιστικό ιστό τα ξενοδοχεία καραντίνας ● Διαμαρτυρίες από ξενοδόχους και δημάρχους, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα για την υποδοχή με τον Χάρη Θεοχάρη

Εικόνες χάους επικρατούν στην Κρήτη ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, με το κλίμα να βαραίνει ολοένα πηγαίνοντας προς την 1η Ιουλίου και τις πρώτες αφίξεις τουριστών. Η εικόνα καλοκουρδισμένης μηχανής που προσπαθεί να δημιουργήσει το κυβερνητικό επιτελείο αλλάζει άρδην όταν παίρνουν τον λόγο οι τουριστικοί φορείς και όλο το σύστημα «ξεκουρδίζει» όταν θέτουν ερωτήματα πρακτικής φύσεως που δέχονται και οι ίδιοι από τους πελάτες τους.

«Σε ποιον γιατρό θα απευθυνθούμε αν έχουμε συμπτώματα, σε ποια ξενοδοχεία θα πάμε αν προσβληθούμε από τον κορονοϊό, ποιος θα πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό αν χρειαστεί να μας δει, εφόσον είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για κάθε ξενοδοχείο, πώς θα μεταφερθούμε στα ξενοδοχεία καραντίνας, ποιος θα πληρώσει για τις παραπάνω μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε αν νοσήσουμε;» είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που μας κάνουν όσοι από τους πελάτες μας είναι ακόμα πρόθυμοι να ταξιδέψουν, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ηρακλείου, τονίζοντας πως στα περισσότερα από αυτά δεν έχουν να δώσουν απάντηση, ακριβώς επειδή ακόμα δεν έχουν πάρει απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ. «Ειδικά στην Κρήτη έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την Περιφέρεια και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου για να προετοιμαστούν και οι επιχειρήσεις και το προσωπικό, αλλά το κράτος είναι απόν» λέει ο ίδιος.

 

Γ. Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ηρακλείου και ο Ν. Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου

Εμπειρα στελέχη του τουρισμού στην Κρήτη χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για τις λύσεις που δόθηκαν ως προς τα covid-hotels. Στην Κρήτη ορίστηκαν τρία ξενοδοχεία, δύο στη Χερσόνησο και ένα στο Ρέθυμνο, μετά από αιτήσεις που έκαναν στην ειδική πλατφόρμα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουριστικοί φορείς καταγγέλλουν πως αυτά τα ξενοδοχεία δεν ελέγχθηκαν από κανέναν για το αν πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να φιλοξενήσουν νοσούντες επισκέπτες και αν το προσωπικό έχει εκείνες τις ειδικές γνώσεις που χρειάζονται για αυτές τις περιπτώσεις.

Χαμηλή ποιότητα

«Είναι ξενοδοχεία μέσα στον αστικό ιστό της Χερσονήσου, χωρίς καμία προδιαγραφή απομόνωσης, ενώ η ποιότητά τους είναι πολύ χαμηλή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. «Φανταστείτε έναν τουρίστα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Ελούντας να πρέπει να μείνει 14 μέρες καραντίνα σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στο κέντρο της Χερσονήσου» λέει ο ίδιος ζητώντας έστω και την ύστατη ώρα να δοθεί άλλη λύση. Ωστόσο τα χρήματα που διαθέτει το κράτος είναι πολύ λίγα, μόλις 45 ευρώ το δωμάτιο με τρία γεύματα, και ήταν φυσικό να βρεθούν μόνο πολύ χαμηλής ποιότητας ξενοδοχεία για να υποβάλουν αιτήσεις.

Οι τουριστικοί φορείς λένε πως τελικά υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστεί μια προσβλητική εικόνα για τη χώρα. Τι θα γράψουν στις αξιολογήσεις τους οι πρώτοι επισκέπτες που θα έχουν την ατυχία να νοσήσουν, αν τους στοιβάζουμε μαζί με τις οικογένειές τους σε τέτοια καταλύματα; Και ποιος θα κάνει τον χωροφύλακα ώστε να μη βγουν έξω την ώρα που θα είναι στο κέντρο της Χερσονήσου και αν κάποιος φύγει το βράδυ και αρχίσει να γυρνάει στα μπαρ της περιοχής; αναρωτιούνται οι τοπικοί επιχειρηματίες.

Τους ίδιους προβληματισμούς εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος. «Ενημέρωσα τον υπουργό Τουρισμού πως είναι προβληματική η χωροθέτηση των ξενοδοχείων καραντίνας μέσα στον αστικό ιστό μας και θα ζητήσουμε αυτό να αλλάξει» τονίζει, επισημαίνοντας ότι δεν έχει και ο ίδιος καμία ενημέρωση για το ποιος θα επιτηρεί τα ξενοδοχεία αυτά για το αν θα βγαίνουν έξω στην πόλη οι νοσούντες από τον ιό και για το πώς θα τους συγκρατήσουν αν θέλουν να το κάνουν, ιδιαίτερα οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού πάντως παρέχεται η δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να κρατήσουν και στους χώρους τους σε ειδικά δωμάτια τα πιθανά κρούσματα. Ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν τους ξενοδόχους πως αυτό το σενάριο θα είναι το μόνο σίγουρο για να αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος ή άλλος πελάτης νοσήσει και κινηθεί νομικά εναντίον του ξενοδοχείου.

Το συντονιστικό όργανο των τουριστικών φορέων της Κρήτης είχε εδώ και καιρό υποβάλει αίτημα για τη λειτουργία ενός και μόνο ξενοδοχείου καραντίνας στην Κρήτη, το οποίο μάλιστα είχε βρεθεί και ήταν έξω από το Ηράκλειο, σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά με μεγαλύτερο αντίτιμο. Ωστόσο η πρόταση αυτή αποκλείστηκε από το υπουργείο Τουρισμού αλλά και από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε το Σάββατο στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε στα τοπικά μέσα την απογοήτευσή του και εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί από την προεδρία του συντονιστικού οργάνου των τοπικών φορέων, που επί δύο μήνες προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ένα βουνό προβλημάτων το οποίο αντί να μικραίνει όλο και μεγαλώνει.

Το κλίμα αβεβαιότητας, λίγες μόνο ώρες πριν από το άνοιγμα των αεροδρομίων, αποτυπώνεται και στον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων, οι οποίες, αντί να αυξάνονται, σταδιακά μειώνονται. Για την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 40 πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ πριν από 10 μέρες οι προγραμματισμένες πτήσεις για την ίδια μέρα ήταν περίπου 60. Οπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό καθώς πολλοί ταξιδιώτες ακυρώνουν ή μεταθέτουν τις κρατήσεις τους βλέποντας πως δεν μπορούν να πάρουν επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αιφνιδιαστική εφαρμογή της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) που πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά όλοι οι ταξιδιώτες. Οι tour operators σε όλη την Ευρώπη εξέφρασαν διαμαρτυρίες για την αιφνιδιαστική εφαρμογή του μέτρου, καθώς θα πρέπει με δική τους ευθύνη να βρουν τους ταξιδιώτες που είχαν κάνει κρατήσεις και να τους ενημερώσουν πώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα.

Στο Ηράκλειο πάντως την Τετάρτη στήνεται υπουργική φιέστα, με τον Χάρη Θεοχάρη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις πρώτες πτήσεις για τις οποίες μάλιστα προγραμματίζεται και φολκλορική υποδοχή στην πίστα του αεροδρομίου με αψίδες νερού και κρητικούς χορούς με λύρες και μαντινάδες. Επισήμως ανακοινώθηκε πως με βάση το barcode με το οποίο θα έχει εφοδιαστεί κάθε επιβάτης θα διενεργούνται στοχευμένα τεστ σε καθημερινή βάση, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί άσκηση προσομοίωσης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Το Σάββατο στις επισκέψεις του σε Χανιά και Ηράκλειο ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα γίνονται καθημερινά 275 τεστ στο αεροδρόμιο Χανίων και 825 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, λέγοντας πως ετοιμαζόμαστε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, που είναι σημαντική για την οικονομία, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στα υγειονομικά θέματα. Ωστόσο η οργή των τουριστικών φορέων είναι διάχυτη και αναμένεται να εκφραστεί και διά ζώσης στον υπουργό Τουρισμού, που θα βρεθεί επί τριήμερο στην Κρήτη και μάλλον δεν θα συναντήσει και τόσο πανηγυρικό κλίμα.

Οι καταστηματάρχες

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η κινητοποίηση των καταστηματαρχών εστίασης του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι μία μέρα μετά το άνοιγμα των πτήσεων βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω συνωστισμού σε συναδέλφους τους.

«Οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ είναι ασαφείς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες στους πελάτες» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Αντωνακάκη, προαναγγέλλοντας την κινητοποίηση για την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα εκείνη τη μέρα όσοι τουρίστες βρεθούν στο Ηράκλειο φαίνεται πως δεν θα βρουν κάπου να πάνε για καφέ ή φαγητό λόγω της διαμαρτυρίας.

Eυρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τον τουρισμό

Εν αναμονή του αυριανού ανοίγματος όλων των αεροδρομίων της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού βρίσκονται στο κυβερνητικό επιτελείο, όπου ως γνωστόν υπάρχει η σχετική αγωνία να σωθεί ό,τι σώζεται στον τουρισμό, ενώ θέλοντας να δώσει ενέσεις αισιοδοξίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, όπως των Financial Times».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε ότι αναφορικά με τις τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κατάλογος για τις τρίτες χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα θα οριστικοποιηθεί σήμερα μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Παράλληλα προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων» και παραδέχτηκε κυβερνητικές αστοχίες, λέγοντας ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε».

Σήμερα στην Κω αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI.

Γ.ΜΠΑΣΚ.

Μάριος Διονέλλης


Πηγή: efsyn.gr