Covid-19: Ένα εκατ. νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα και εφιαλτικά σενάρια - Ειδήσεις Pancreta
Τεστ σε γειτονιά του Περού. Εφιαλτικό σενάριο κάνει λόγο για 388.000 νεκρούς στη Λατινική Αμερική μέχρι τον Οκτώβριο.
 
Παρά τα μεγάλα λόγια, παρά το άνοιγμα οικονομιών και την επένδυση στην τουριστική περίοδο, τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς τα κρούσματα και τα θύματα συνεχίζονται να αυξάνονται, ενώ σε αρκετές περιοχές καταγράφεται επανάκαμψη της πανδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι καταγράφονται περίπου ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα, ενώ το ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στις χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής όπου η πανδημία επελαύνει σταμάτητη.

Κρούσματα ρεκόρ στις ΗΠΑ

Ξαφνική σημαντική άνοδο κρουσμάτων παρουσίασαν και οι ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο με το Τζονς Χόπκινς να καταγράφει 34.700 νέα περιστατικά, τον υψηλότερο αριθμό από τα τέλη Απριλίου, όπου είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση με 36.400 κρούσματα.

Η επιστροφή του κορονοϊού στη χώρα διαγράφει τους δύο μήνες προόδου που έγιναν στη χώρα με ειδικούς σε θέματα υγείας να προειδοποιούν για την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες πολιτείες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ ανακοίνωσαν ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα πολίτες που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές.

Σχεδόν στις μισές από τις 50 πολιτείες παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, και σε κάποιες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

 

Κρούσματα ρεκόρ κατέγραψαν συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία δείχνει να επανέρχεται δυναμικά

Ανησυχία για επιστροφή της πανδημίας στην Ευρώπη

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας των χωρών, τα οποία ήδη δέχονται πιέσεις, σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

 
Ανησυχητικές εικόνες από συγκέντρωση χιλιάδων σε παραλία της Μεγάλης Βρετανίας.
AP Photo
 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει έλλειψη σε συσκευές οξυγόνου, οι οποίες είναι απαραίτητες για ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω Covid-19.

Ο οργανισμός έχει αγοράσει 14.000 τέτοιες συσκευές από κατασκευαστές και ετοιμάζεται να τις στείλει σε 120 χώρες, ενώ τους επόμενους έξι μήνες άλλες 170.000 συσκευές αναμένεται να παραχθούν.

 
Η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι άνοιξε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
AP Photo
 

Εφιαλτικό σενάριο για τη Λατινική και Κεντρική Αμερική

Την ίδια στιγμή η πανδημία θερίζει σε Βραζιλία και Μεξικό, με την ευρύτερη περιοχή να θεωρείται εδώ και ημέρες ως το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως. 

Ερευνητές έδωσαν, σήμερα, στη δημοσιότητα και ένα εφιαλτικό σενάριο που κάνει λόγο για περισσότερα από 388.000 θύματα στη Λατινική Αμερική έως τον Οκτώβριο.

Η περιοχή έχει αναχθεί σε νέα εστία της covid-19, με τους θανάτους αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000 και τα κρούσματα να τριπλασιάζονται από 690.000 πριν ένα μήνα στα 2 εκατομμύρια.

Το υψηλό επίπεδο φτώχειας και η έκταση της παραοικονομίας – κάτι που σημαίνει ότι πολλοί εργάτες δεν μπορούν να παραμείνουν σε καραντίνα-- ,σε συνδυασμό με τις πυκνοκατοικημένες πόλεις και την ελλιπή δημόσια υγεία, κυρίως στις απομονωμένες περιοχές της υπαίθρου, ευθύνονται για το μεγάλο ποσοστό μετάδοσης.

 

Βραζιλιάνοι συγκεντρώνονται σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να λάβουν προστατευτικό ρουχισμό από ΜΚΟ. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως.

Ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία αναμένεται να ξεπεράσει τις 166.000 και στο Μεξικό τις 88.000, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουατεμάλα και το Περού αναμένεται να καταγράψουν περισσότερους από 10.000 νεκρούς η κάθε μία, ενώ άλλες 15 χώρες, ανάμεσά τους η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Μπελίζ λιγότερους από 1.000.

Στο χειρότερο σενάριο, πάντως, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ενδέχεται να φτάσει τις 340.476 στη Βραζιλία και τις 151.433 στο Μεξικό.

Οι κυβερνήσεις των δύο κρατών, άλλωστε, έχουν δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τους την επικινδυνότητα της covid-19 και πιέζουν να ανοίξουν οι οικονομίες τους προτού περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο με μία ματιά

  • Τα δέκα εκατομμύρια πλησιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 480.000
     
  • Το Μεξικό κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση σε νεκρούς στη χώρα με 947 θανάτους την Τετάρτη. 
     
  • Πολίτες της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν σπίτια τους από περιοχές που είχαν θεωρηθεί επικίνδυνες αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων.
     
  • Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες αναπτύσσονται στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Θα πραγματοποιούν δωρεάν τεστ πόρτα πόρτα, καθώς καταγράφηκαν 33 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα. Την ίδια στιγμή η αεροπορική εταιρεία της χώρας Qantas ανακοίνωσε περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας και 15.000 εργαζόμενους σε αναστολή, ενώ ακύρωσε πρόγραμμα πληρωμών 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους μετόχους της.
     
  • Εθελοντές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Νότια Αφρική πήραν τις πρώτες δόσεις ενός εμβολίου που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.
     
  • Τεράστια ανησυχία στη Βρετανία από την μεγάλη συγκέντρωση ατόμων στις παραλίες. Η χώρα γνωρίζει θερμοκρασίες ρεκόρ και χιλιάδες Βρετανοί κατευθύνθηκαν προς τις θάλασσες. Η θερμοκρασία έφτασε του 32 βαθμούς χθες, Τετάρτη.
     
  • Το αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν με 98 νεκρούς φέρεται να συνδέεται με την πανδημία, καθώς, όπως καταγράφουν τα μαύρα κουτιά, το πλήρωμα του αεροπλάνου φαίνεται να απασχολούνταν με την κρίση του κορονοϊού.
     
  • Η Κίνα ανακοίνωσε 19 νέα κρούσματα στο πλαίσιο μαζικών τεστ στο Πεκίνο, όπου τα πρόσφατα ξεσπάσματα φέρεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
     
  • Ξεπέρασαν τις 400.000 τα κρούσματα στις έξι χώρες του Κόλπου, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήραν αυτή την εβδομάδα όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19.
     
  • Μέχρι χθες Τετάρτη το απόγευμα στην περιοχή είχαν καταγραφεί 403.163 κρούσματα και 2.346 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Τα κρούσματα στις έξι χώρες του Κόλπου είχαν περάσει το όριο των 200.000 στις 27 Μαΐου.
     
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 7.113 κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 613.994, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 92 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 8.605.
     
  • Η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι άνοιξε ο Πύργος του Άιφελ μετά από τρεις μήνες. Σε επίπεδο συμβολισμού η κίνηση αυτή είναι σημαντική για το Παρίσι και τη Γαλλία, όμως για αρκετό καιρό ακόμη θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ οι ανελκυστήρες θα παραμείνουν κλειστοί.

Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης


Πηγή: efsyn.gr