Κρήτη: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό - Ειδήσεις Pancreta
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν την προσεχή Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού στην Κρήτη, διεκδικώντας την εξασφάλιση της εργασίας τους και του εισοδήματός τους.

Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στα Χανιά η νέα κινητοποίηση στον κλάδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. «Με τη νέα υπουργική απόφαση η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους όσα ζήτησαν καταδικάζει τους εργαζομένους στο τουρισμό στην εξαθλίωση των 500-400 ευρώ στην εκ περιτροπής εργασία και στην ανεργία αφήνει χωρίς εισόδημα χιλιάδες συνάδελφους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων.

Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ Ν. Λασιθίου «Τάλως» στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, έξω από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ηρακλείου αναφέρει: 

«Καλούμε για άλλη μια φορά να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου (Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών), για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων με μέτρα υγιεινής, για την κλιμάκωση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με τη νέα υπουργική απόφαση η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους όσα ζήτησαν. Καταδικάζει τους εργαζόμενους στον τουρισμό στην εξαθλίωση των 500 – 400 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία και στην ανεργία. Αφήνει χωρίς εισόδημα χιλιάδες συναδέλφους.

Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον επισιτισμό:  
Για να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους.
Για να μπορούν να μας έχουν στην αναστολή ή να δουλεύουμε με εκ περιτροπής εργασία ή και τα δύο μαζί. 
Για να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για την εκ περιτροπής εργασία και να «τσεπώσουν» γρήγορα ζεστό κρατικό χρήμα.
Για να αφήσουν άνεργους στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν το επίδομα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό.
Για να αφήσουν χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων.
Για να μείνουν άνεργοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. 
Για να μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν μετά τις 30 Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες παραβλέπουν ανενόχλητοι τα όσα λέει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου ή την ερμηνεύουν όπως θέλουν για να απολύσουν όσους εργαζόμενους δεν θέλουν. Ήδη πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις καταγγελιών από εργαζόμενους για μια σειρά ζητήματα:
Διοίκηση ξενοδοχείου έστειλε μήνυμα σε εργαζόμενους απαιτώντας  να της στείλουν ηλεκτρονικά τις «οικειοθελείς» παραιτήσεις τους, για να κρατήσει όσους θέλει.
Διεύθυνση ξενοδοχείου ξεκαθάρισε με επιστολή σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί δεν έκανε αίτηση μέσω σωματείου.
Ξενοδόχος είπε σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί πέρσι πήρε αποζημίωση απόλυσης.
Εκπρόσωπος εργοδότη είπε σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης  επειδή στο τέλος της περσινής σεζόν δέχτηκε την απόλυση του και δεν έκανε «Διακοπή Σύμβασης».

ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ... ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!

Δεν ανεχόμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα των 534 ευρώ τον μήνα, με 9 ευρώ την μέρα, την ώρα που οι περισσότεροι απο εμάς δεν έχουμε ήδη 3 μήνες τώρα από πουθενά εισόδημα. Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος αν θα βγουν τα έξοδα της χρονιάς, αφού τα χρήματα της σεζόν στα οποία είχαμε βασιστεί πλέον μετατράπηκαν για όλο το χρόνο από 1200 έως 4000 ευρώ! Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει στην καλύτερη περίπτωση 20% τους μισθούς, καθώς και με τις μαζικές απολύσεις που είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ενώ στα κανάλια και στις δηλώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διατυμπανίζουν πως τα 534 είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, με βάση την τελευταία Κοινύ Υπουργική Απόφαση, υπάρχουν διατυπώσεις που δεν το εξασφαλίζουν και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν πως τους έγινε κατάσχεση του επιδόματος, λόγω χρεών!!!

Κάποιοι έσπευσαν να πουν για αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση ότι «είναι σε σωστή κατεύθυνση», ότι «διασφαλίζει την επαναπρόσληψη» τη στιγμή που οι ξενοδόχοι ήδη αξιοποιούν «παραθυράκια» για να την εφαρμόσουν όπως αυτοί θέλουν. Μια μερίδα συνδικαλιστών, της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου πανηγυρίζουν λέγοντας ότι «δικαιώθηκαν τα αιτήματά μας», την ίδια ώρα που θα παίρνουμε ψίχουλα!

Καλούν τους ξενοδόχους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο». Το έχουμε ξαναδεί το «κοινωνικό πρόσωπο» των εργοδοτών και κατά την περίοδο της «ανάπτυξης»: Όσο αυτοί έβγαζαν δισεκατομμύρια, έδιναν «πεσκέσι» στους εργαζόμενους ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, πετσόκομμα των μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, εργατικά ατυχήματα.

Μαζί με τις πλειοψηφίες στο Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού και το Σωματείο Μαγείρων, που αδρανούν εδώ και καιρό κάνοντας μόνο δηλώσεις και στέλνοντας επιστολές, αφήνουν στο απυρόβλητο την εργοδοσία. Βάζουν «νερό στο μύλο» των αιτημάτων της με την «επιδότηση της εργασίας από το κράτος», για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες! Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο! Παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον τις επόμενες κινητοποιήσεις, καλλιεργούν στους συναδέλφους επικίνδυνο εφησυχασμό και αναμονή, την ώρα που πρέπει να κλιμακώσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας!

Καμία αναμονή – Κανένας εφησυχασμός – ΤΩΡΑ είναι η ώρα του ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ! 

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.
  • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ.
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΩΝ».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr