Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 114.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον πριν την παράταση - Ειδήσεις Pancreta
Ποια είναι τα «εργαλεία» για τη στήριξη της ρευστότητας και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Έφτασαν τις 114.000 οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
 

Περίπου 114.000 επιχειρήσεις από τις οποίες 68.000 ατομικές και 46.000 νομικά πρόσωπα εκδήλωσαν μέχρι την Τρίτη το πρωί ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αυτό ανακοίνωσε από την Βουλή, μιλώντας στις επιτροπές παραγωγής, εμπορίου και οικονομικών υποθέσεων ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μια μέρα μετά την παράταση που δόθηκε για εκδήλωση ενδιαφέροντος ως την Παρασκευή 26 του μήνα.

Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε και τα υπόλοιπα οκτώ εργαλεία με τα οποία στηρίζεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων Συγκεκριμένα ανέφερε:

1. Τις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και τη ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο – εκτιμάμε γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις – και έναρξη αποπληρωμής το 2021.

2. Την έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

3. Ο συμψηφισμός του 25% στο ΦΠΑ Μαρτίου, για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, και Α΄ τριμήνου, για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα μέχρι 30/4, με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Έκαναν χρήση της ευχέρειας που νομοθετήθηκε για πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού.

Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Η ΑΑΔΕ, με εγκυκλίους που εξέδωσε, έδωσε διευκρινίσεις και οδηγίες για το πώς θα ασκηθεί το δικαίωμα του συμψηφισμού, με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές για τις οποίες δεν έχει μετατεθεί η ημερομηνία καταβολής, καθώς και για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμψηφίσουν το εν λόγω ποσό έκπτωσης με οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους μηνός Απριλίου (με αρχική καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 31/5).

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ (εφορίες) το επόμενο διάστημα.

4. Την σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση θα αποφασίσει το ακριβές ύψος, ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα.

5. Την επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

6. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

7. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

8. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρών.

Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τάσος Δασόπουλος


Πηγή: news247.gr