Άνοιξαν ξανά δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και ειδικά σχολεία - Ειδήσεις Pancreta

Μετά το αχρείαστο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τις προηγούμενες εβδομάδες, ξεκινάει σήμερα το επικίνδυνο δημοτικών, ειδικών σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Η επιστροφή των μικρών μαθητών, που είναι αμφίβολο εάν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και παιδιών, φέρνει δισταγμό σε πολλούς γονείς για το εάν θα τα στείλουν στο σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, η σημερινή ημέρα μετά το «κουδούνι» θα είναι αφιερωμένη, ως επί το πλείστον, στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Για όλες τις παραπάνω εκπαιδευτικές βαθμίδες ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας, όπως αυτός για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε και τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ προβλέπεται καθαρισμός των τάξεων δύο φορές την ημέρα με αντισηπτικά (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).  

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων, υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως τις 26 Ιουνίου , όπως και στα ειδικά σχολεία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Στα ειδικά σχολεία, στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας, όταν χρειάζεται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Για την υλοποίηση της σίτισης, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (σε μικρές ομάδες μαθητών).

Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου.

Τέλος, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr