Οι πέντε ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης - Ειδήσεις Pancreta

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επαναλειτοργία των καταστημάτων εστίασης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει πριν από την Ιη Ιουνίου που έχει οριστεί, ο υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε σήμερα το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους.

Όπως εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρεμβάσεις του στο Mega και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η συνολική ρύθμιση θα αποτελείται από πέντε σημεία και θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης θα προβλέπονται τα εξής:

1.Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

3. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

4. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε κστην καθοριστική συμβολή της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης και ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών, θα καταβληθεί η πρώτη δόση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δήμους.

Στην επανεκκίνηση της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε μήνυμά του στο Twitter, που συνοδεύει με φωτογραφίες, αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η μελέτη για την οργάνωση των χώρων των εστιατορίων με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

«Στόχος η διατήρηση του 80% της προηγούμενης δυναμικότητας» τονίζει με τη σειρά του και συμπληρώνει ότι «τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων κι ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα δούμε αν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr