Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς η διακίνηση των κηπευτικών έχει καταρρεύσει, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους μένει απούλητο και πολλές φορές καταλήγει στα σκουπίδια, με τις μόνες ποσότητες που πωλούνται να είναι αυτές που καταλήγουν σε super-market και μάλιστα, όπως λένε, με εξευτελιστικές τιμές.

Όπως τονίζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας, με το κλείσιμο σχεδόν όλων των επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση των κηπευτικών έχει σαν αποτέλεσμα να πωλούνται ένα ποσοστό κοντά στο 30% σε τιμές κάτω του κόστους και τα υπόλοιπα προϊόντα να πετιούνται.

Μάλιστα, οι οργανώσεις παραγωγών και τα συσκευαστήρια της Ιεράπετρας αποσύρουν όλα τα κηπευτικά που μένουν απούλητα συντάσσοντας δελτία καταστροφής, ελπίζοντας σε αποζημιώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων από τον κορονοϊό τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ε. Ε.

Εξευτελιστικές τιμές

Παράλληλα οι αγρότες μιλούν για εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τα οποία καταλήγουν στα σούπερ μάρκετ και ζητούν μέτρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας μάλιστα, απέστειλαν έγγραφο στο Υπουργείο στο οποίο αναγράφουν τα κόστη παραγωγής, τυποποίησης και μεταφοράς προϊόντων, κάνοντας λόγο για καρτέλ των σούπερ μάρκετ, καθώς πωλούν τα προϊόντα τους πάνω από τη διπλάσια τιμή, σε σχέση με αυτήν που πωλούν οι αγρότες.

Το κείμενο αναλυτικά:

«Το παρακάτω κείμενο είναι συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εκπρόσωπο του τηλεοπτικού κέντρου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις καταγγελίες αισχροκέρδειας.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μου με τον εκπρόσωπο σας στο 1520 σας στέλνω αναλυτικά τα δεδομένα διακίνησης των οποροκηπευτικων από το χωράφι στο ράφι προκειμένου να πατάξετε την αισχροκέρδεια ΌΛΩΝ ανεξαιρέτως των Σούπερ Μάρκετ εις βάρος παραγωγών & καταναλωτών.

1. Κόστος παραγωγής προϊόντος

  • Ντομάτα 0.55
  • Αγγούρια 0.55
  • Πιπεριές πράσινες 0.65
  • Πιπεριές κόκκινες 0.85
  • Βελανιδι ντοματινι 1.50
  • Μελιτζάνα 0.65

2. Έξοδα τυποποίησης & μεταφοράς στην Αθήνα

  • 0.30 ευρώ ανά κιλό μέσο όρο
  • Στρέμματα καλλιέργειας 17000 εκ τον οποίων μόλις το 9 με 10% οργανώσεις παραγωγών.

3.Αισχροκέρδεια

Η διαμόρφωση της τιμής ξεκινάει από τα Σούπερ Μάρκετ (ΚΑΡΤΈΛ) με μέιλ προς τους τοπικούς εμπόρους στους οποίους υποδεικνύουν τιμή και ποσότητα ανά προϊόν!!

Σάββατο και σήμερα η προσφερόμενη τιμή για ντομάτα Α ποιότητα είναι 0.55 με 0.65 το κιλό παραδοτέα στις αποθήκες των μάρκετ στην Αθήνα !!! Κόστος παραγωγής συσκευασία και μεταφορά 0.55 + 0.30 = 0.85!!! Χωρίς το κέρδος του τοπικού εμπόρου!!! Τιμή ντομάτας στα μάρκετ Σήμερα 1,98 με 2,10!!!!

Ο αγαπητός υπουργός Έχει διαμηνύσει την πάταξη και παραδειγματική τιμωρία των παραβατών. Ας το κάνει πράξη!!!

Η παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ αυτή την περίοδο στην Κρήτη. Ο πρωτογενής τομέας καταστρέφεται. Η βιωσιμότητα των παραγωγών αμφισβητείται».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr