Αιματηρή επίθεση της Αλ Κάιντα στην Μπουρκίνα Φάσο - Ειδήσεις Pancreta

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες βράδυ (περίπου στις 20:30, τοπική ώρα) η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) στο ξενοδοχείο «Splendid» στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, με την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας να βρίσκεται σε εξέλιξη.

H γαλλική πρεσβεία στην Μπουρκίνα Φάσο με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, ενώ ο Γάλλος πρέσβης με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 (τοπική ώρα) έως τις 06:00 (08:00 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

«Μόλις είχαμε ανοίξει και ξεκινήσαμε να σερβίρουμε λίγους πελάτες που βρίσκονταν στο εστιατόριο, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Τρεις άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα», είπε ο Βιτάλ Νουνάγιον, σερβιτόρος σε εστιατόριο που βρίσκεται σαπέναντι από το ξενοδοχείο.

«Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και εγκατέλειψαν τις μοτοσικλέτες τους, αρχίζοντας να τρέχουν. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα οχήματα. Άνοιξαν πυρ με στόχο και το εστιατόριο Cappuccino απέναντι από το ξενοδοχείο, πριν το πυρπολήσουν», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ένοπλοι φορούσαν στα κεφάλια τους τουρμπάνια.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο και εισέβαλαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο υπουργός Επικοινωνίας Ρεμί Νταντζίνου δήλωσε πως 63 όμηροι (μεταξύ των οποίων και υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου) απελευθερώθηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανταλλαγές πυρών

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν τόσο στο ξενοδοχείο όσο και απένατι από αυτό, στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, και ακούγονται πυροβολισμοί.

Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.

Οι ανταλλαγές πυρών, που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις, δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

«Δεν έχουμε ακόμη ακριβή απολογισμό νεκρών. Οι δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζουν να ερευνούν το ξενοδοχείο. Στην ταράτσα του Cappuccino πυροσβέστες είδαν περίπου δέκα πτώματα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των δραστών της επίθεσης παραμένει ασαφής.

«Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον «20 νεκρών». Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί υπό τον πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, η ορκωμοσία του οποίου έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά την εκλογή του στα τέλη Νοεμβρίου.


Πηγή: efsyn.gr