Με κινητοποιήσεις απαντούν στις κλειστές δομές - Ειδήσεις Pancreta

Σε συνεχή εγρήγορση βρίσκονται οι πολίτες στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, με αιτία τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστών δομών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. 

Σήμερα (Κυριακή) το απόγευμα, εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού πήραν μέρος στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά της νέας δομής στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν και να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ώρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Επίσης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οχήματα του δήμου Χίου θα εγκατασταθούν το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή, προκειμένου να εμποδίσουν τα εν λόγω μηχανήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τοπικοί παράγοντες, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, έχουν τονίσει πως θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Εξάλλου, με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δηλώνεται ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση. Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Στη Λέσβο, γυναίκες μαζί με μικρά παιδιά από τον Μανταμάδο συμμετείχαν σε κινητοποίηση κατά της δημιουργίας δομής μεταναστών και προσφύγων στη θέση Καράβα-Καβακλή. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης φύτεψαν συμβολικά μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Επίσης, αργά το βράδυ σήμερα, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά, σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκάλεσε ξανά τους κατοίκους νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς πάγωσε τον διάλογο με τις τοπικές αρχές και αποφάσισε να προχωρήσει στις προκηρύξεις για τους διαγωνισμούς που αφορούν την περίφραξη εκτάσεων σε Λέσβο και Χίο.


Πηγή: efsyn.gr