Γεωτρήσεις ξεκινά ανατολικά της Κρήτης εντός του 2020 η Τουρκία - Ειδήσεις Pancreta

Σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης αναμένεται να κατευθυνθεί το «Ορούτς Ρέις» για να διεξάγει γεωτρήσεις εντός του 2020, σύμφωνα με το σχέδιο του τουρκικού πετρελαϊκού οργανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η Yeni Safak.

Πρόκειται για το οικόπεδο 15 το οποίο, σύμφωνα με τη γειτονική χώρα, έχει «παράνομα» καταλάβει η Ελλάδα και ανήκει στο θαλάσσιο χώρο που ορίζει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών.

Η Άγκυρα περιμένει τη δημοσίευση των συντεταγμένων των θαλάσσιων συνόρων, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΟΗΕ θα αναγνωρίσει τη συμφωνία.

Μετά τη δημοσίευση θα αρχίσει η πρώτη αποστολή του ωκεανογραφικού πλοίου «Ορούτς Ρέις». Φέτος θα αρχίσουν και οι ενέργειες ενός τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο θα φτάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr