φωτο αρχείου

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο η χώρα, μετά από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων ενάντια στο «αντιασφαλιστικό» νομοσχέδιο, όπως το χαρακτηρίζουν, που προωθεί η κυβέρνηση. Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείνει για ένα 24ωρο η χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά συμμετέχουν στην απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενη για το νέο «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν πολλοί κλάδοι αλλά και εργαζόμενοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ έχει αποφασιστεί συμμετοχή και από τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, δε θα λειτουργήσει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ και μετρό, ενώ και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνουν δεμένα, λόγω της συμμετοχής στην απεργία που έχει αποφασίσει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία», τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Κλειστές θα παραμείνουν ακόμη εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες και υπουργεία. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr