Κ. Μητσοτάκης: Σε πέντε χρόνια το αεροδρόμιο στο Καστέλλι - Ειδήσεις Pancreta
«Σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το στολίδι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

«Η σύμπραξη σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση ινδικής εταιρείας στην Ελλάδα. Κι εγγυάται γρήγορο αποτέλεσμα. Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου εγγυώνται την επάρκεια και τη δυναμική του και για τις μελλοντικές ανάγκες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «το αεροδρόμιο Καστελλίου θα είναι το καλύτερο της χώρας, φιλικό προς το περιβάλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο υφιστάμενο αεροδρόμιο του «Ν. Καζαντζάκης» λέγοντας πως «πάρα πολύ σημαντικό το ότι θα απελευθερωθεί προς αξιοποίηση το υπάρχον αεροδρόμιο. Το μέλλον αυτής της περιοχής στην Νέα Αλικαρνασσό θα έχει τη σφραγίδα των κατοίκων της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αρνητικές εμπειρίες σαν το Ελληνικό», είπε ο ίδιος.

«Η μελέτη για το "Νίκος Καζαντζάκης" θα τρέξει άμεσα και θα συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Μετά από 35 χρόνια και το τέλος της παραχώρησης σε ιδιώτες, το νέο αεροδρόμιο θα περάσει στο Δημόσιο και η αξία του θα είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια. Το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, καθώς και την οικονομία του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ΒΟΑΚ λέγοντας πως η Κρήτη είχε μείνει πίσω στις υποδομές. «Τα δύο νέα μεγάλα έργα, το αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ, θα καταστήσουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρωταγωνιστή της χώρας. Σε λίγα χρόνια από τώρα η Κρήτη δεν θα είναι μόνο το καμάρι της χώρας, αλλά και το πώς αντιλαμβανομαστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα», ανεφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

 
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διαδικασίες για τον ΒΟΑΚ θα τρέξουν άμεσα και ότι με αυτά τα δυο μεγάλα έργα θα είναι απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικες τους δεσμεύσεις.

 
 
Ο πρωθυπουργός με τον Ινδό εκπρόσωπο
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Είναι εργαλεία προόδου και ανήκουν στον λαό», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Είναι το πρώτο βήμα τις να μπει η Κρήτη σε μια νέα εποχή. Το έργο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Κρήτης. Θα υπάρξουν περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Το νέο αεροδρόμιο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Κρήτης. Είναι ένα εθνικα κρίσιμο έργο υποδομής, που επιτρέπει να γίνει πράξη ο στόχος της κυβέρνησης: να γίνει η Ελλάδα κόμβος στην νοτιοανατολικη Μεσόγειο», υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Ο κ. Καραμανλής προσδιόρισε τον χρόνο ολοκλήρωσης στα πέντε χρόνια λέγοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2004-2009 έβαλε το έργο στις ράγες. Αναγνωρίζουμε το λιθαράκι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δική του ευθύνη, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του, εδώ και ένα χρόνο δεν είχε ξεκινήσει. Καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της συμβατικής κρατικής ενίσχυσης και πήραμε το πράσινο φως».

 

Περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιούν ως κόμβο το Καστέλι, τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύουν το αεροδρόμιο και τις εταιρείες που θα παρέχουν υποστήριξη, όπως αναφέρθηκε από την κυβέρνηση.

Σημαντικά, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, θα είναι τα οφέλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Ακόμα 1% θα διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα υπολογίζεται, αθροιστικά, στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε:« Σε λίγα χρόνια από τώρα η Κρήτη δεν θα είναι απλώς το καμάρι της χώρας. Αλλά το πιο χειροπιαστό παράδειγμα του πως αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Από εσάς, συμπατριώτες μου, ζητώ ένα πράγμα μόνο: να αγκαλιάσετε από την αρχή αυτό το νέο, μεγάλο έργο. Γιατί αυτό το έργο είναι και δική σας περιουσία».

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είμαι σήμερα εδώ. Πρόκειται για αεροδρόμιο με κομβικό ρόλο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του Ινδικού Ομίλου GMR Airports.

 
 
 
 
Οι εκσκαφείς αναμένουν την επίσημη έναρξη των εργασιών
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Στο σημείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης. 

 
Ο δήμαρχος Μινωα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης (αριστερά) και ο υπουργός υποδομών Κ. Καραμανλής, εν αναμονή του πρωθυπουργού
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργος θα αναχωρήσει για Ρέθυμνο όπου στις 13.30 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τοπικούς φορείς στον χώρο του Δημαρχείου ενώ το ίδιο απόγευμα στις 5.30, θα επισκεφτεί την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για Χανιά καθώς στις 7.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Χανιών.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.


Πηγή: efsyn.gr