Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι - Ειδήσεις Pancreta
Λίγες ώρες πριν την τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου από τον πρωθυπουργό στο Καστέλλι, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατασκευή του.

Ο δήμαρχος έθεσε επτά ενστάσεις σε σχέση με την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου. Αρχικά, ζήτησε τη συμμετοχή του δημάρχου στο ΔΣ της εταιρείας του νέου αεροδρομίου (κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά τελικά, όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, δεν είναι εξασφαλισμένο). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μέχρι σήμερα δεν με έχει καλέσει κάνεις σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του ΔΣ».

Όσον αφορά τα συνοδά έργα, ο κ. Φραγκάκης ζήτησε τη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού του Καστελλίου με τον βιολογικό του νέου αεροδρομίου, κάτι το οποίο όπως είπε, επίσης δεν προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, ζήτησε την κατασκευή περιμετρικού δρόμου γύρω από το νέο αεροδρόμιο, προκειμένου να μην υπάρξουν χώρια που θα αποκλειστούν.

Σε ότι αφορά το νερό της περιοχής και το θέμα που προέκυψε, ζήτησε τη δημόσια χρηματοδότηση για τη μεταφορά του αγωγού του Αρκαλοχωρίου, κόστους περίπου 2 εκατομμυρίων, αλλά και τη διασφάλιση ότι ο πάροχος νερού στο αεροδρόμιο θα είναι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος (ΔΕΥΑΜ) και όχι το Ηράκλειο στο οποίο ανήκουν οι δύο γεωτρήσεις του Θραψανού.

Άλλωστε, όπως είχε πει στην «Εφ.Συν.», είναι αδύνατον ο Δήμος να αναλάβει το κόστος και τη μελέτη για τη μεταφορά του αγωγού. «Το κόστος θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη διενέργεια του έργου με διεθνή διαγωνισμό θα απαιτηθεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ζήτησε λύση για τους περίπου χίλιους ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων που είχαν δοθεί σε πρόσφυγες το 1938 και σύμφωνα με έναν παλαιό νόμο, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Ο κ.Φραγκάκης είπε επίσης ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές από το Δήμο, η μία για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η άλλη για την παρακολούθηση των συνοδών έργων του αεροδρομίου, το κόστος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει και το κόστος του κυρίως έργου.

Τέλος, ο δήμαρχος Μινώα είπε ότι ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί 1,5% ως ανταποδοτικά από τα έσοδα του νέου αεροδρομίου ενώ παραδέχτηκε πως τα έσοδα αυτά θα είναι μηδαμινά και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα 184 εκατομμύρια τα οποία υποσχόταν ο Χρήστος Σπίρτζης.

 
Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Μάριος Διονέλλης / ΕΣΦΥΝ
 

Αφορμή για την συνέντευξη Τύπου στάθηκε το μείζον θέμα που προέκυψε στο Καστέλλι από το έγγραφο της ΤΕΡΝΑ (επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο) με το οποίο ζητά την άμεση μετατόπιση κεντρικού αγωγού από τον οποίο υδροδοτούνται 20 οικισμοί, μεταξύ των οποίων και το Αρκαλοχώρι, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους. Μάλιστα η εταιρεία κάνει επίκληση και των άρθρων της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε πέρυσι με τον Χρήστο Σπίρτζη, θυμίζοντας πως αυτή η μετακίνηση των δικτύων πρέπει να γίνει με δημόσια δαπάνη και να της παραδοθεί ο χώρος καθαρός προς εκτέλεση των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των κατοίκων του Καστελλίου εναντίον του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο. Αιτία της προσφυγής είναι ότι πριν από την αδειοδότηση του έργου δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία αναγκαία και απαιτητή σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/Ε.Ε., εφόσον οι επιπτώσεις του έργου είναι πολύ ευρύτερες γεωγραφικά. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων. Από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Σώματος με πρωτοβουλία της τέως προέδρου του ΣτΕ και νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη προαναγγείλει και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


Πηγή: efsyn.gr