Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απάντησε στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπέιρωσης», δίνοντας ουσιαστικά, με έναν έμμεσο τρόπο, τη δική της απάντηση στην δημοτική αρχή για το έργο.

Ανακοίνωση για τις εργασίες στον κόλπο Δερματά, εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τονίζοντας πως «η διασφάλιση της νομιμότητας, της ισονομίας, του δημόσιου συμφέροντος και, της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και του τοπίου, αποτελούν καθήκοντα και επιταγή εκ του Συντάγματος για τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και, δεν μπορούν να τύχουν αμφισβήτησης, διαπραγμάτευσης ή καπηλείας».

Απαντώντας στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπέιρωσης», αλλά δίνοντας ουσιαστικά, με έμμεσο τρόπο, τη δική της απάντηση στην δημοτική αρχή (ο δήμαρχος είχε προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα την περασμένη Παρασκευή), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρει ότι «για το έργο άμεσης αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου Δερματά, όπως αυτό αρχικά είχε σχεδιαστεί και υποβληθεί το 2016, χορηγήθηκε “εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης”, υπαγόμενο στις ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας ως έργο κατεπείγοντος χαρακτήρα, μετά από κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή του κινδύνου υποσκαφής και κατάρρευσης του παραλιακού δρόμου από τον θαλάσσιο κυματισμό λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Όπως τονίζει, «οι εξαιρέσεις από τη διαδικασία της κανονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μόνο σε έκτακτες καταστάσεις που άπτονται της πολιτικής προστασίας κι ασφάλειας, έχουν απαρέγκλιτα μέγιστο χρόνο ισχύος τα δύο (2) έτη, προφανώς για να αποτρέπεται η καταστρατήγηση των νόμων και του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου γιατί, μετά από τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο των δύο ετών, όλα τα έργα είναι εφικτό να αποκτούν την κανονική αδειοδότηση».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπογραμμίζει ότι «μετά την αρχική χορήγηση (2016) της “εξαίρεσης από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης”, χορήγησε επιπλέον παρατάσεις της εξαίρεσης αυτής μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου των δύο ετών (2018) προκειμένου να συνδράμει στην ομαλή περαίωση του έργου. Δεν ήταν όμως εφικτό να χορηγήσει άλλη παράταση πλέον της διετίας, η οποία θα ήταν αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία και το κράτος δικαίου και ισονομίας και, γι΄αυτό, δεν το έπραξε. Αυτό σημαίνει ότι, σύννομα δεν χορήγησε άλλη παράταση εξαίρεσης πέραν της 11ης Δεκεμβρίου του 2018 και, από το χρονικό σημείο αυτό και μετά, δεν είναι δυνατή η νόμιμη εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στον κόλπο Δερματά χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης εκτέλεσης εργασιών και αδειοδότησης. Τυχόν κατασκευή οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή αυτή θεωρείται παράνομη, αυθαίρετη και απόπειρα καταπάτησης του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει ενεργήσει κατά τα επιβαλλόμενα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και η διαδιδόμενη ως “διαφορετική αντιμετώπιση” μετά την παρέλευση της θεσμικά προβλεπόμενης διετίας οφείλεται στην εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων και στην τήρηση της νομιμότητας».

Νωρίτερα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία στρέφεται κατά της δημοτικής αρχής αλλά και της Αποκεντρωμμένης Διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το αστικό κράτος (κυβερνήσεις-Αποκεντρωμένη Διοίκηση- περιφέρειες-δήμοι) όταν πρόκειται για έργα που δεν θα αποδώσουν άμεσο και ζεστό χρήμα δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να τα βρουν».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει από την δημοτική αρχή «να δεσμευτεί πως οι καθυστερήσεις και η οικονομική επιβάρυνση που αυτές ήδη επιφέρουν, δεν θα πέσει στις πλάτες των Ηρακλειωτών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Λαμπρινού, να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος και το μέτωπο που ανοίγει με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επιδιώκει να μας κάνει να ξεχάσουμε πως τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και ο Δήμος Ηρακλείου ανήκουν και υπερασπίζονται το ίδιο Κράτος και τους ίδιους νόμους. Επομένως για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί έχουν εξίσου και οι δύο ευθύνες. Ευθύνες, τις οποίες προσπαθεί να αποποιηθεί η διοίκηση του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή, στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου απέφυγε να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει στο λαό της πόλης και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Αγ. Τριάδας, πως ένα επείγον έργο, άμεσης υλοποίησης, έφτασε να θέλει 4 χρόνια για να υλοποιηθεί. Όπως εξηγήσεις οφείλει να δώσει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πώς είναι δυνατόν για το ίδιο έργο αρχικά να μην ζητάει περιβαλλοντική μελέτη ενώ αργότερα να αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχιση του; 

Οι Ηρακλειώτες μπορούν και από την συγκεκριμένη υπόθεση να αντλήσουν σημαντικά συμπεράσματα. Κυριότερο ότι, για ακόμη μια φορά «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Δηλαδή το αστικό κράτος (Κυβερνήσεις-Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Περιφέρειες-Δήμοι) όταν πρόκειται για έργα που δεν θα αποδώσουν άμεσο και ζεστό χρήμα δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να τα βρουν.

Εδώ που φτάσαμε, η Δημοτική Αρχή πρέπει να δεσμευτεί πως οι καθυστερήσεις και η οικονομική επιβάρυνση, που αυτές ήδη επιφέρουν, ότι δεν θα πέσει στις πλάτες των Ηρακλειωτών. Να κινηθεί άμεσα για κρατική χρηματοδότηση που θα το εξασφαλίζει».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr