Καταδικάστηκαν 22 από τους 54 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens - Ειδήσεις Pancreta

Καταδικάστηκαν πριν από λίγο 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, ανάμεσα τους ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα. Αντίθετα αθωώθηκε ο Θόδωρος Τσουκάτος λόγω παραγραφής του αδικήματος. Μια δικαστική απόφαση που άργησε 13 χρόνια και αφορά αδικήματα που τελέστηκαν (προ 21 ετών) από το 1998-2005 για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, το οποίο απασχόλησε προκάλεσε μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι 22 από τους κατηγορούμενους ανάμεσά τους, εκτός από τον Χριστοφοράκο, οι Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα (ξέπλυμα).

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και 14 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας των δικαστικών ερευνών για τη σύμβαση 8002/1997 σχετικά με την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, το Δικαστήριο καταδίκασε και τα πρώην στελέχη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (δραπέτευσε καταστρέφοντας το «βραχιολάκι»).

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή,Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Άλλοι 28 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων που τους αποδίδονταν ανάμεσα τους και ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος. Υπενθυμίζεται ότι σε δίκη είχαν αρχικά παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσουκάτος κάνει λόγο για δικαίωση μετά από 11 χρόνια κατά τα οποία έμεινε «μόνος χωρίς στήριξη (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές» του. Στη δήλωσή του υποστηρίζει ότι δέχτηκε «σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr