Χιλιάδες κόσμου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο - Σε εξέλιξη η πορεία - Ειδήσεις Pancreta

Χιλιάδες λαού, φοιτητές, νέοι και νέες, με πανό των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και εργαζόμενοι συνδικάτων, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εντός και εκτός βουλής, συμμετέχουν στην καθιερωμένη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

 

19:00 Στην κυκλοφορία δόθηκε η οδός Σταδίου ενώ τα τελευταία μπλοκ της μεγάλης διαδήλωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ύψος του Χίλτον.

 

18:50 Επτά συλλήψεις και δύο προσαγωγές έγιναν συνολικά από την αστυνομία από τις πολυκατοικίες στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3-5 και Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια.

18:10 Σε εξέλιξη είναι νέα επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια για άτομα που βρίσκονται σε ταράτσα πολυκατοικίας στον οδό Στουρνάρη 4.

17:55 Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν σε δύο πολυκατοικίες σητν περιοχή των Εξαρχείων προχωρώντας σε 6 "στοχευμένες προσαγωγές" οι οποίες αργότερα έγιναν προληπτικές συλλήψεις. Αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΑΣ. 

17:50 Τα πρώτα μπλοκ της μεγάλης φετινής διαδήλωσης έφτασαν μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία φωνάζοντας «»Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι»

 
 

17:35 Τα μπλοκ του ΚΚΕ που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια από διάφορες προσυγκεντρώσεις ανεβαίνουν από την οδό Πανεπιστημίου.

 

17:25 «Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

17:20 Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, υπάρχουν καταγγελίες ότι δυνάμεις της Αστυνομίας σε μια ακόμα επίδειξη κατασταλτικού ζήλου, προβαίνουν σε προληπτικούς ελέγχους αθρόα σε πολίτες, ακόμα και μαθητές, που σπεύδουν να προσεγγίσουν την διαδήλωση που ήδη κατευθύνεται προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ. 

 

17:14 Στην πρώτη γραμμή του μαζικού μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας,

 

16:35 Ξεκίνησε η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία με επικεφαλής το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ ακολουθούν τα μαζικά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Στην πορεία συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, συλλογικότητες από τον αυτόνομο και αντιεξουσιαστικό χώρο και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. 

 

Λίγο νωρίτερα έφτασε η αιματοβαμμένη σημαία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. 

 

16:30 Έκλεισαν και οι τρεις σταθμοί του Μετρό όπως είχε προγραμματίσει η ΕΛΑΣ για λόγους ασφαλείας λόγω της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00, ενώ ο «Ευαγγελισμός» και το «Σύνταγμα» έκλεισαν στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

16:15 Τα μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονται σε πλήρη παράταξη και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδήλωση η οποία μέσω της οδού Β. Σοφίας, το Χίλτον και το Μέγαρο Μουσικής θα καταλήξει στην Αμερικανική Πρεσβεία. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν ορίσει τρεις προσυγκεντρώσεις στις 5μμ Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου και Σανταρόζα, και Χαυτεία. 

16:00 Η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατευθύνεται προς την Αμερικανική Πρεσβεία. 

 

Πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται από το πρωί στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η συγκίνηση είναι έντονη, τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους.

«Κυριαρχούσε τότε το αίσθημα ότι έρχεται κάτι καλύτερο. Ότι έρχεται ελευθερία», θυμάται η Μαρία.

«Η φωνή του Πολυτεχνείου πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται», επισημαίνει  η Γεωργία.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 2 το μεσημέρι, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών.

 

Ο εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική.

Δύο είναι μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις: η πρώτη στις 5 το απόγευμα, για την οποία απηύθυναν κάλεσμα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), το ΠΑΜΕ, όπως επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. 

Μισή ώρα αργότερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση στην οποία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κινήσεις κατά του ρατσισμού και φασισμού, συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο θα είναι από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr