«Προειδοποίησε» την Κρήτη η «Βικτώρια» - Ειδήσεις Pancreta

Ως προειδοποίηση θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιες αρχές του νησιού το χτύπημα της καταιγίδας «Βικτώρια», καθώς αποδείχθηκε ότι η Κρήτη, και ιδιαίτερα τα Χανιά, είναι ακόμη ευάλωτη από τη περσινή θεομηνία.

Για μία ακόμη φορά το γνωστό σκηνικό: πλημμυρισμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις, αποκομμένα χωριά και οικισμοί, προβλήματα στις μετακινήσεις ενώ για μία ακόμη φορά κινδύνεψαν άνθρωποι, καθώς η Πυροσβεστική προχώρησε σε τουλάχιστον 16 απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις και οκτώ απεγκλωβισμούς. Τα πιο σοβαρά από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν στον Γεροπόταμο, όπου τον περασμένο χειμώνα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, καθώς και στο Πυράθι του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

Χθες, η κακοκαιρία χτύπησε τα ανατολικά του νησιού, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα κυρίως στα νότια του Ηρακλείου. Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Γόρτυνας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές Ατσιπάδες, Λαράνι και Γκαγκάλες. Επίσης, εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες, ελιές και θερμοκήπια σε όλη την Μεσαρά, καθώς πέρα από την έντονη βροχή σημειώθηκε και χαλαζόπτωση.

Στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, το μικρό φράγμα του Ινίου υπερχείλισε, αποκόβοντας το οδικό δίκτυο και προκαλώντας πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, καθώς δύο πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, λόγω των καιρικών φαινομένων. Μία πτήση από Αθήνα για Ηράκλειο προσγειώθηκε τελικά στα Χανιά ενώ πτήση από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο, γύρισε πίσω στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στην Ιεράπετρα, μία αποθήκη τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάνουν έγκαιρα στο σημείο και να σβήνουν τη φωτιά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, τα σχολεία σε όλον τον νομό θα λειτουργήσουν τελικά κανονικά.

Η κακοκαιρία βρίσκεται πλέον σε ύφεση, ωστόσο οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να «ενεργοποιηθούν», καθώς είναι φανερό ότι η Κρήτη δεν έχει ακόμη επανέλθει από την περσινή θεομηνία και οι ευπαθής υποδομές φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντέξουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr