«Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκια» - Ειδήσεις Pancreta

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και αγρότες, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εργασίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, την οποία ξεκίνησε αναφέροντας τους τρεις λόγους για τους οποίους απαιτούνται αλλαγές στο Ασφαλιστικό: στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, PSI και μνημόνιο.

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή... Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε τη δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα», είπε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, σημειώνοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ για την προσωπική διαφορά δεσμεύθηκε: «Την εγγυόμαστε για πάντα»

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της «προσωπικής διαφοράς», υπογράμμισε ότι «την εγγυόμαστε για πάντα», ενώ διευκρίνισε ότι ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του», σημείωσε με έμφαση.

Και προανήγγειλε «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό σύστημα και ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρούν προσχηματικές τις χθεσινές εκκλήσεις εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου για διάλογο επί του ασφαλιστικού.

Εστιάζουν δε τα πυρά τους στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της αύξησης των εισφορών.

Πρακτικά, εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι πίσω από την πλήρη απόρριψή τους και μάλιστα διατηρώντας αρνητική στάση για θέματα που ακόμη και οι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται να κάνουν αποδεκτά.


Πηγή: efsyn.gr