«Χαμός» για το Κτηματολόγιο - Ζητούν παράταση της προθεσμίας - Ειδήσεις Pancreta
Η προθεσμία για Ηράκλειο και Λασίθι λήγει αύριο Πέμπτη - Βουλευτές του Ηρακλείου ζητούν την παράταση της προθεσμίας.

Αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, και πληθαίνουν οι φωνές για παράταση της προθεσμίας.

Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Γραφείο Κτηματολόγησης στην Γιόφυρο του Ηρακλείου (κεντρική φωτογραφία), προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία, καθώς όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ιδιοκτησίας, τότε «ενεργοποιούνται» τα πρόστιμα και οι δικαστικές διαδικασίες.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, πολλοί πολίτες δεν θα προλάβουν την προθεσμία καθώς συνωστίζονται στα κατά τόπους γραφεία, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δεκάδες δηλώσεις της τελευταίας στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καμία περαιτέρω παράταση στις δηλώσεις δεν πρόκειται να δοθεί στις περιοχές όπου η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται και οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου, των οποίων οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις εντός του χρονικού ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, ειδάλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παράλληλα, επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου, απέστειλε την Τρίτη 29/10/2019 ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης, με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της συλλογής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο κ. Φραγκάκης «η εν λόγω παράταση κρίνεται απαραίτητη δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων τους μέχρι την ορισθείσα καταληκτική ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων για την πλειονότητα των πολιτών που έχουν ιδιοκτησίες εντός των διοικητικών ορίων του αγροτικού Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που αφορούν:

  1. στη χρησικτησία και το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν διατίθενται τίτλοι ιδιοκτησίας,
  2. στην έλλειψη τοπογραφικού στις πλείστες των περιπτώσεων
  3. στην καθυστερημένη έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς από τις αρμόδιες δικαστικές υπηρεσίες και υποθηκοφυλακεία».

Στη Βουλή το θέμα της παράτασης της προθεσμίας

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την ανάγκη οριστικής παράτασης στις διαδικασίες κτηματογράφησης, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης των εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου, το κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ιδιοκτήτες και φορείς ζητούν την εκ νέου παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.

Επειδή οι ιδιοκτήτες που πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης ξεπερνούν το 1εκ. και προφανώς δεν προλαβαίνουν να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη, επειδή τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά και επειδή έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση και για άλλη παράταση

Ερωτάσθε κε υπουργέ:

Προτίθεστε να δώσετε οριστική παράταση τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς και να αποφευχθούν τυχόν λάθη;»

Παράταση για το κτηματολόγιο στις περιοχές του νομού Ηρακλείου, ζητάει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Στο κείμενο της ερώτησής του στη Βουλή αναφέρονται τα εξής:

«Με δεδομένο ότι έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο μόλις το 40% των δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές των Δήμων Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών, Αστερουσίου και Βιάννου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας ενημέρωση για το εάν:

1. Προτίθεστε να δώσει περαιτέρω παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για το νομό Ηρακλείου στις παραπάνω περιοχές

2. Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για υπό κτηματογράφηση περιοχές;»

Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει προβεί πρόσφατα σε παρατάσεις για άλλες υπό κτηματογράφηση περιοχές, όχι όμως και στην Π.Ε. Ηρακλείου παρότι δεν είχαν υποβληθεί δηλώσεις ούτε καν για τα μισά γεωτεμάχια του Νομού.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr