H Γερμανία «επιστρέφει» τη ρηματική διακοίνωση για τις πολεμικές αποζημιώσεις - Ειδήσεις Pancreta

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων για την καταστροφή που προξένησαν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγους μήνες μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το Βερολίνο αρκείται να απαντήσει πως ««ελπίζουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της συμφιλίωσης με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές».

Απαντώντας στη ρηματική διακοίνωση του Ιουνίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών που  υπέστη η Ελλάδα από τις ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υπογραμμίζει ότι το ζήτημα έχει λυθεί και δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το Βερολίνο ξεκόβει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, απαντώντας στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας που είχε κατατεθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα στο διάστημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων ανήκει στο παρελθόν και διευθετηθεί, αλλά «ελπίζουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της συμφιλίωσης με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές».

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει σε γνωμάτευσή της στο συμπέρασμα ότι με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί – ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου. Προκειμένου να υπάρξει «νομική διαφάνεια» η υπηρεσία είχε προτείνει Γερμανία και Ελλάδα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr