Οι Τούρκοι επελαύνουν στη Συρία σκοτώνοντας αμάχους – ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ «παρακολουθούν» - Ειδήσεις Pancreta

Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στα συριακά εδάφη για δεύτερη μέρα, αναγκάζοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16 Κούρδους μαχητές και 10 άμαχους πολίτες, ενώ έχουν τραυματίσει δεκάδες ακόμα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα της και θα στείλει περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις. Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν στα λόγια και αρκούνται στο να «παρακολουθούν» τις εξελίξεις.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία ενάντια στους Κούρδους μαχητές.  Σύμφωνα με το Αljazeera, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 16 Κούρδοι μαχητές και 10 άμαχοι μετά από αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων και πλήγματα του πυροβολικού τους. Παράλληλα, δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η Τουρκία, που έχει την υποστήριξη συριακών δυνάμεων, δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται «στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση». Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είναι «ομάδα τρομοκρατών» και αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα εδάφη της Συρίας».

Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύο μέτωπα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων τους έχουν αναγκάσει να υποχωρήσουν και να ανασυνταχτούν.

Αστείες «απειλές» από τον Τραμπ κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε τις κούφιες απειλές απέναντι στην Τουρκία και μέσω ανάρτησης του στο twitter, υποστήριξε ότι θα επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα σε περίπτωση που «δεν παίξουν με τους κανόνες», χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι οι κανόνες που επικαλείται.

«Η Τουρκία σχεδίαζε να επιτεθεί στους Κούρδους εδώ και πολύ καιρό και βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και πολύ καιρό. Δεν διατηρούμε στρατιώτες ή πολεμικές δυνάμεις στην περιοχή που πραγματοποιείται η επίθεση. Προσπαθώ να βάλω τέλος σε αυτό τον πόλεμο, μιλώντας και στις δύο πλευρές.

Κάποιοι επιθυμούν να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε επί της ουσίας καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Κάποιοι λένε να μείνουμε έξω από αυτό και να αφήσουμε τους Κούρδους να δώσουν τη δική τους μάχη, ακόμα και χωρίς τη δική μας οικονομική βοήθεια. Δηλώνω ότι θα χτυπήσω την Τουρκία με οικονομικά μέτρα και κυρώσεις αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις».

Οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν

Ο Μουσταφά Μπαλί, εκ των εκπροσώπων των Κούρδων μαχητών, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουν στις τουρκικές δυνάμεις να προελάσουν ανενόχλητες. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην επιθετικότητα των Τούρκων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν θα αποτελέσουν εύκολο αντίπαλο. Σημειώνεται ότι οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες επιθέσεις με ρουκέτες απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι πληροφορίες του Αljazeera αναφέρουν πως οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μην υποχωρήσουν άτακτα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καθυστερήσει τις τουρκικές δυνάμεις, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες.

Ο Ερντογάν απειλεί με άνοιγμα συνόρων που θα φέρει 3,6 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί συνολικά 109 τρομοκράτες» και αφού «βάφτισε» την εισβολή της Τουρκίας «επιχείρηση ειρήνης» στην Τουρκία και ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «μην αφήσει άμαχους πολίτες να υποστούν κακό από τους τρομοκράτες».

Απείλησε εκ νέου με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων που θα οδηγήσει 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεχθεί κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει. Θα το πω ακόμα μια φορά, αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επιχείρηση μας στη Συρία, αντιμετωπίζοντας την ως εισβολή, τότε τα πράγματα είναι απλά: Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη».

Υποκριτική στάση του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει στα λόγια την αντίθεση της για την εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη προκειμένου να εξαφανίσουν τις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, που εδώ και χρόνια πολεμούσαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στα συριακά εδάφη.

Συγκεκριμένα, ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Γκουτέρες υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου: Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική. Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος, γι’ αυτό και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει.

Αοριστολογίες και από την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με την θέση της ΕΕ, χωρίς να μιλήσει συγκεκριμένα για μέτρα που θα κληθεί να πάρει σε περίπτωση νέου προσφυγικού κύματος από τη Συρία. «Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία.

Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και διά της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες.

Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία. Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα».


Πηγή: thepressproject.gr