Ο Τραμπ «απειλεί» την Τουρκία... αφού την άφησε να εισβάλει στη Συρία - Ειδήσεις Pancreta

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Η δήλωση αυτή έγινε λίγο μετά από την ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter πως η δουλειά των ΗΠΑ  στη Συρία ολοκληρώθηκε και πλέον θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι. «Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη 'γειτονιά' τους. Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ. «Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ«. Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους τζιχαντιστές, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «τους κρατήσουμε». «Είπα : 'ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε'», έγραψε.

Πάντως φαίνεται πως για άλλη μια φορά μια απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την έγκριση των αρμόδιων θεσμών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία». Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν έσπευσε να «καλύψει» την ολέθρια απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «μια πολύ κακή ιδέα» την επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία. «Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημείωσε δε πως το σχέδιο της Άγκυρας για επανεγκατάσταση εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει». «Η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία», τόνισε «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον Τραμπ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από Γερουσιαστές. Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Ο Γκρέιαμ σημείωσε πως εργάζεται ήδη με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.

«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους. Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».


Πηγή: tvxs.gr