Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε «τολμηρό» σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ - Ειδήσεις Pancreta

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του βαδίζει σε έναν διαφορετικό δρόμο από τους προκατόχους της, δίνοντας σημασία στις άμεσες επενδύσεις ιδιωτών «προς όφελος της ελληνικής οικονομίας». Προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τη διενέργεια εξεταστικών επιτροπών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο δυσθεώρητο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχει επιβληθεί από τους δανειστές μέχρι το 2022, αρκέστηκε να πει πως «έχουμε τη δική μας στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε». Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών». Έκανε λόγο για ένα «τολμηρό» και «ισορροπημένο» σχέδιο εξυγίανσης για τη ΔΕΗ, στο οποίο «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο  της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του θα επιδιώξει τις  άμεσες επενδύσεις ιδιωτών στη χώρα, «προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας πως «η κατάσταση στα δημοσιονομικά που παραλάβαμε δεν ήταν τόσο ρόδινη».

Ερωτηθείς για το δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες του εξωτερικού, ανέφερε ότι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου και επισήμανε πως θα ζητήσει και από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου να ταχθούν υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφοι. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν συνδέω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του Συντάγματος. Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία, είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία».

Ξέκοψε την κουβέντα για πλεονάσματα πριν το 2020

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το αν η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί άμεσα το μέτρο πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 που έχουν επιβάλει οι δανειστές, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων θα συζητηθεί μόνο μετά το 2020.

«Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέτω στο τραπέζι γιατί αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση. Ήδη έχει συζητηθεί το ζήτημα ανεπίσημα και πιστεύουμε πως το 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες. Για το 2019 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ξεκαθάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που καλείται να παρουσιάζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» επιτήρησης δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς «οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν».

Μίλησε για «τολμηρό» σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και σχολίασε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν». Έκανε λόγο  για ένα «τολμηρό» και «ισορροπημένο» σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» και προανήγγειλε την πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το δίκτυο για να στηριχθεί η επιχείρηση.

«Θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται».

Κατέβασε τους τόνους για εξεταστικές επιτροπές

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κατεβάσει τους τόνους σχετικά με τη διενέργεια εξεταστικών επιτροπών που έχουν ζητήσει πολλά στελέχη του προκειμένου να απολογηθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σειρά θεμάτων (ΔΕΗ, Novartis κ.α.) λέγοντας πως είναι στο χέρι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να κρίνει, αλλά ο ίδιος κοιτάζει το μέλλον και όχι όσα έχουν γίνει.

«Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Η διενέργεια επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε αλλά το μυαλό μου είναι στο μέλλον και εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια».

Δεν αλλάζουν τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την αυστηρή εφαρμογή της, επιβεβαιώνοντας την υποχώρηση απ’ όσα έλεγε πέρυσι περί αλλαγών. Επανέλαβε ότι «η Συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια» αλλά είναι κυρωμένη και κατά συνέπεια δεν αλλάζει.

Έκανε λόγο για μια διαπίστωση που είχε κάνει όταν μίλησε στη Βουλή θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αλλά και κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας. «Είναι μια συμφωνία που δεν προβλέπει από μόνη της αλλαγές παρά έλεγχο της εφαρμογής της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για «την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων» και «του brand Μακεδονία».


Πηγή: thepressproject.gr