Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία - Ειδήσεις Pancreta

«Πράσινο» φως από τη Βουλή των Λόρδων να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει οποιαδήποτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να επικυρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης πριν κλείσει η Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι εξελίξεις στη Βρετανία είναι καταιγιστικές. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχθηκε διπλό «χαστούκι» καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και ενώ νωρίτερα είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το σενάριο του άτακτου Brexit.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (01.30 ώρα Ελλάδος) η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε οι διαδικασίες για το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, θα εισαχθεί στην Βουλή πριν αυτή κλείσει (09/09).

Σύμφωνα με τον Guardian τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενημερώθηκαν ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιστρέψει στο ίδιο σώμα το απόγευμα της Παρασκευής αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο κωλυσιεργίας παρά την περί του αντιθέτου φημολογία.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί από τους βουλευτές τη Δευτέρα και στη συνέχεια να παρουσιαστεί προς βασιλική έγκριση.

Στο μεταξύ, το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου να επικυρωθεί ως το απόγευμα της Παρασκευής χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η απομάκρυνση του σεναρίου για πρόωρες εκλογές μπήκε χθες αργά το βράδυ όταν η πρόταση του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στη Βουλή 434 ψήφους. Έλαβε 298 «ναι» και 56 «όχι», ενώ απ' την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού αμέσως μετά ήταν να επιτεθεί κατά του Κόρμπιν. Όπως είπε ο Κόρμπιν «έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται την πρόσκληση σε εκλογές».

«Μπορώ μόνα να κάνω εικασίες για τον λόγο πίσω απ’ τη διστακτικότητά του», είπε και συμπλήρωσε: «το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον πρωθυπουργό των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, παρότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αφού επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή της αποχώρησης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Παραθυράκι» Βρυξελλών για τρίτη παράταση

Εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου οι Βρυξέλλες φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για μια νέα παράταση του Brexit.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιθυμία στην Ε.Ε. να πετάξουμε τη Βρετανία από την άκρη του βράχου του Brexit», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times, συμπληρώνοντας πως: «αν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζητούσε μια παράταση για να αποτραπεί το σενάριο μη συμφωνίας, θα ήταν δύσκολο για την Ε.Ε. των 27 να το αρνηθεί».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν να συζητήσουν τους όρους μιας περαιτέρω παράτασης, αλλά πως ήδη συζητούν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να μην βγάλει τη χώρα απ’ την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr