Δίωξη κατά Σάλλα και άλλων 37 για τα δάνεια της Πειραιώς - Ειδήσεις Pancreta

Ποινική δίωξη σε βάρος 38 προσώπων, πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς της περιόδου 2015-2016 και σε βάρος ιδιωτών, άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της συνέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους διωκόμενους για κακουργήματα βρίσκεται και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας. Αντίθετα, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε για δυο πρόσωπα που είχαν κληθεί ως ύποπτα για εξηγήσεις και έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις.

Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της Τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα capital controls στη χώρα.

Τα ποσά των επισφαλών, κατά την κατηγορία, δανείων αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια  ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που φέρονται να διέρρευσαν στο εξωτερικό ανέρχονται σε περίπου 127 εκατ. ευρώ.

Δήλωση πληρεξούσιων δικηγόρων

Πληρεξούσιοι δικηγόροι εμπλεκομένων στην υπόθεση έκαναν λόγο για «παράνομη» δίωξη υποστηρίζοντας πως η προκαταρκτική εξέταση που προηγήθηκε δεν ολοκληρώθηκε νομότυπα και παραβίασε όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των εντολέων τους για να ζητήσουν την ακυρότητά της.

«Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου» ισχυρίστηκαν στην κοινή δήλωσή τους.

* Όλη η δήλωση ΕΔΩ.

Διευκρινίσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς

Σε διευκρινίσεις για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και την ποινική δίωξη που ασκήθηκε προχώρησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, με αφορμή τα όσα αναφέρονται σε γραπτές δηλώσεις πληρεξούσιων δικηγόρων, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αναλυτικά, από την Εισαγγελία Διαφθοράς διευκρινίζεται ότι:

«Η ποινική δίωξη στην εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία σύμφωνα με τη ρύθμιση είναι η αποκλειστικώς αρμόδια για το χειρισμό της. Η κλήση σε εξηγήσεις των καθ΄ ών η προκαταρκτική εξέταση έλαβε χώρα σε χρόνο που η Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης είχε αποκλειστική αρμοδιότητα και χορηγήθηκε η αιτηθείσα προθεσμία. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα ζήτημα καταχρηστικότητας της δίωξης».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr