«Όχι» της ΓΕΝΟΠ στα σχέδια για τη ΔΕΗ - Ειδήσεις Pancreta

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας του 10% στην τιμή του ρεύματος και στη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμολογίων, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ζητούν άμεση κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τονίζει πως η Επιχείρηση «χρειάζεται προσεγμένα βήματα που θα της δώσουν την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χωρίς παράλληλα να δοθούν νέα προνόμια στους ιδιώτες παρόχους».

Όσον αφορά την κατάργηση της εκπτωσης στους συνεπείς πελάτες, σημειώνει πως πρόκειται για μέτρο «αντίθετο σε κάθε επιχειρηματική λογική» και τονίζει ότι η κατάργηση θα επηρεάσει τους λογαριασμούς 4,1 εκατ. καταναλωτών, που αποτελούν περίπου το 65% του συνόλου. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προβλέπει επίσης ότι το σύνολο των πελατών της Επιχείρησης θα δει αυξήσεις στους λογαριασμούς, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι θα υπάρξει αντιστάθμιση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τςη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που έχουν αρνητική επίδραση στους οικονομικούς δείκτες της δημόσιας Επιχείρησης.

Πρώτα από όλα το μέτρο της Καθολικής Διαδοχής, που θεσπίστηκε με τον Κανονισμό του 2003. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα, αφορά μόνον τους οικιακούς καταναλωτές και ορίζει ότι θα κόβεται η παροχή σε όσους δεν πληρώνουν συστηματικά τους λογαριασμούς τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως είναι «κόκκινο πανί» για τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, που αρνούνται να τους εντάξουν στο πελατολόγιό τους. Για προφανείς κοινωνικούς λόγους, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επανέλθουν στη ΔΕΗ, αλλά θα μείνουν οριστικά χωρίς ρεύμα όταν καθυστερούν να πληρώσουν και με τη νέα σύνδεση για πάνω από έναν χρόνο, σημειώνει.

Ο δεύτερος παράγοντας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι το ΕΤΜΕΑΡ, η μετεξέλιξη του φόρου που είχε επιβληθεί στους καταναλωτές για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θεσμοθετήθηκε το 2013 και επιβαρύνει τα τιμολόγια με 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος οι Α∆Ι. Οι Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος, δηλαδή, με τις οποίες αποζημιώνονται οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Αφορούν εγκαταστάσεις ιδιωτών, ενώ δεν έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr