Ενισχύεται το σενάριο του εμπρησμού στην Εύβοια - Ειδήσεις Pancreta

Χωρίς ενεργό μέτωπο εξελίσσεται η φωτιά στην Εύβοια που παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα από τις προηγούμενες μέρες, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις πληγές τους.

Πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή από το 2007 αφού η πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, έκαψε τουλάχιστον 28.000 στρέμματα από τα οποία τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Οι εικόνες από το μαύρο τοπίο είναι σοκαριστικές με καμένα δέντρα, καμένα ζώα που δεν κατάφεραν να σωθούν. 

Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς ενισχύεται το σενάριο του εμπρησμού, καθώς το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής έχει σαφείς ενδείξεις ότι προήλθε από ανθρώπινα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές εξέτασαν τρεις υπόπτους και ερευνά τα άλλοθι που παρουσίασαν.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξέτασαν δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών φορέων που ανέφεραν πως οι φλόγες ξεπήδησαν σε τρία διαφορετικά σημεία τα οποία προκάλεσαν ισάριθμες εστίες φωτιάς κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς σε μια απόσταση 1500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι οι πυροσβέστες σε συνέργεια με τα εναέρια στρέμματα έδωσαν μάχη για να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέων μετώπων και πλέον σβήνουν τους καπνούς στις καμένες εκτάσεις.

Μέσα στη νύχτα 390 άνδρες με 101 οχήματα και 179 άτομα πεζοπόρα τμήματα, με τη βοήθεια των χαμηλής έντασης ανέμων, μπόρεσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά μέσα στη χαράδρα πριν το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί σε ευαίσθητα σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες «λαμπάδες».

Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν χθες στην περιοχή Αγαλάς Ζακύνθου, στον Ίσσο της Νότιας Κέρκυρας και στα Συχαινά Αχαΐας. 

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές: Αττική, Ανατολική Στερεά, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Μεσσηνία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Νησιά Ιονίου.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr