Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια - Ειδήσεις Pancreta
Η πυρκαγιά δυστυχώς κατακαίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.
 

Μαίνεται εδώ και ώρες η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώθηκε και τρίτο χωριό: Πρόκειται για τοv Σταυρό, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Έχουν προκληθεί ζημιές στο σπίτια στο Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες βρίσκονται γύρω από το Κοντοδεσπότι και τον Σταυρό. Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καίγεται πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή ενισχύθηκαν και πλέον για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως φωτιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιώτισσα, στην Ιστιαία Ευβοίας. Κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα PZL. 

Επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα. Βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και έφτασαν μέχρι την Αττική ενώ είχαν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον βελτιωμένη στην Αθήνα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Επίσης, το προγνωστικό σύστημα «IRIS» προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.

Eurokinissi

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Eurokinissi

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται o υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Eurokinissi

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι και άλλες πυρκαγιές: Στην περιοχή Πρόδρομος του δήμου της Θήβας καίγεται δασική έκταση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Η φωτιά στον Πρόδρομο είναι ισχυρή, καθώς οι τοπικοί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Κοίνυρα  Θάσου: Συνολικά κινητοποιήθηκαν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, 1 Ε/Π, 2 Α/Φ και 2 PZL. Επίσης, φωτιά ξέσπασε και  σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες. 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στο Λευκοχώρι του δήμου Πηνειού, στην Ηλεία. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρα τμήματα με 10 πυροσβέστες. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα. 

Συναγερμός σε ολόκληρη τη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα Τρίτη σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η χώρα, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη είναι:

  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οδηγίες Προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Πηγή: huffingtonpost.gr