Ημέρα νομοσχεδίων η Δευτέρα - Ειδήσεις Pancreta

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται το μεσημέρι της Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή (Οικονομικών) της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο, για επεξεργασία. Στόχος να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου. 

Τη Δευτέρα, επίσης, στις 2 μ.μ., θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος». 

ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες. Ειδικότερα, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά:

  • 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ.
  • 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
  • 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
  • 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Τις ακόλουθες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία:

  • Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ, ώστε οι μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις.
  • Μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση από το 5% στο 3%.
  • Ένταξη στη ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ καταργείται.

Σημειώνεται ότι με το ν/σ αυτό ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, στους οποίους χαρίζονται χιλιάδες ευρώ στον καθένα με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» συσσωρεύει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και σε ολόκληρο το Μαξίμου, 

Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται στο Μαξίμου οι τρεις γενικές γραμματείες, υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Κάθε γενική γραμματεία θα συντονίζει και τα υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενό τους. 

Παράλληλα, αποτελούν παρελθόν οι ανεξάρτητες ελεγκτικές Αρχές (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων) που ενσωματώνονται στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας μαζί με κάθε κάθε ελεγκτικό σώμα.

Το ν/σ αυτό ήδη έχει επιφέρει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός: αφενός η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό, και αφετέρου η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr