Στο κόκκινο ο υδράργυρος - Ειδήσεις Pancreta

Ο καύσωνας που ταλαιπωρεί την Ευρώπη εδώ και μία εβδομάδα, κάνει θερμή «εισβολή» και στην Ελλάδα από σήμερα. 

Μίνι καύσωνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το σαββατοκύριακο και την Δευτέρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς.

Το θερμόμετρο σήμερα Σάββατο θα δείξει 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, μέχρι και τους 40 βαθμούς.  Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μετά τις συνθήκες καύσωνα της Κυριακής, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τη Δευτέρα, οπότε προβλέπονται όμως τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, νέα άνοδο ενδέχεται να σημειώσει η θερμοκρασία από την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

O χάρτης ελάχιστων και μέγιστων θερμοκρασιών της ΕΜΥ για το Σάββατο και Κυριακή:

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα:

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων στο Ιόνιο τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θεσσαλία και τα ορεινά των υπολοίπων περιοχών.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά βόρειοι τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και στη Θεσσαλία κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στην Κρήτη τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυριακή 28 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι στα βόρεια και στη Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 39 και πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου.  

Δευτέρα 29 Ιουλίου  

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία και πιθανώς στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανώς όμβρους στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα

Τι θα πρέπει να προσέξουμε και τι να κάνουμε:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Πηγή

Στο βίντεο του meteo.gr παρουσιάζεται η κίνηση των θερμών αερίων μαζών μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 30 Ιουλίου:


Πηγή: pancreta.gr