Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές - Ειδήσεις Pancreta
Συνολικά 9.903.864 ψηφοφόροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν με την ψήφο τους την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Αν και θεωρούνται οι πλέον «βουβές» των τελευταίων χρόνων, δεν αμφισβητείται ότι οι αυριανές εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και βεβαίως των πολιτών της. Συνολικά 9.903.864 ψηφοφόροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (με τις όποιες επιφυλάξεις, στην περίπτωση που δεν έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι εκλογικοί κατάλογοι), έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν με την ψήφο τους την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Μέχρι τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου αναμένεται να γνωρίζουμε τον νικητή των εκλογών καθώς και τα κόμματα που θα μπουν στη νέα Βουλή. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε πριν προσέλθουμε στις κάλπες;

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Ως γνωστόν, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Για να βρούμε σε ποιο από τα συνολικά 21.478 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν ανά την επικράτεια ψηφίζει ο καθένας μας, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις», στην ιστοσελίδα του υπουργείου (ypes.gr) – ακόμη κι αν το γνωρίζουμε, καλό είναι να το επιβεβαιώσουμε.

Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο ενημέρωσης για το εκλογικό τμήμα όπου είμαστε εγγεγραμμένοι, με το αποτέλεσμα να προκύπτει με τη συμπλήρωση των στοιχείων μας. Παράλληλα, όποιος αντιμετωπίσει δυσκολία με την ψηφιακή εφαρμογή, μπορεί να καλέσει το υπουργείο Εσωτερικών στο τηλέφωνο 213-1361500. Να σημειωθεί ότι στις αυριανές εκλογές η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα είναι πολύ διαφορετική από την κατανομή τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Eτεροδημότες

Ειδικά οι ετεροδημότες πρέπει ελέγξουν το εκλογικό τμήμα τους. Συνολικά 102.987 ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Θα στηθούν 294 ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών εκ των οποίων 227 αμιγή (με 94.070 ετεροδημότες) και 67 μικτά (με 8.917 ετεροδημότες).

Ωστόσο, υπάρχουν και 9.115 εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες που τελικά θα ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, καθώς στις περιοχές όπου κατοικούν δεν κατέστη εφικτό να συμπληρωθεί αριθμός μεγαλύτερος των 40 ετεροδημοτών – απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση ειδικού εκλογικού τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα διεξαχθούν οι αυριανές εκλογές περιλαμβάνουν μεταβολές που έγιναν μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα της ψηφοφορίας, πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος, οφείλει να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του, που εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τον καλέσει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως γνωρίζει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε πρόκειται να ψηφίσει αλλού (οι δηλώσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και θα διασταυρωθούν, η δε διπλοψηφία τιμωρείται αυστηρά).

Ψηφίζουμε με φυσική παρουσία, προσκομίζοντας ένα από τα παρακάτω έγγραφα: αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε να ψηφίσουμε τοποθετούμε αποκλειστικά σταυρό στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ονόματος καθενός από τους υποψήφιους βουλευτές που θέλουμε να ψηφίσουμε. Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών που μπορούμε να τοποθετήσουμε ποικίλλει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα). Εάν βάλουμε σταυρό και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται.

Νέοι ψηφοφόροι

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών: άρα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι έχουν γεννηθεί στη διάρκεια του 2002. Υπολογίζονται περίπου 116.000 οι 17χρονοι ψηφοφόροι. Δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές έχουν συνολικά 577.771 συμπολίτες μας.

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον το ζητήσουν, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Τέλος, σχετικά με τους εργαζόμενους, να τονιστεί ότι οι εργοδότες τους είναι υποχρεωμένοι να τους χορηγήσουν την αναγκαία άδεια που θα απαιτηθεί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr